1538. országgyűlés.

Teljes szövegű keresés

1538. országgyűlés.
A török elvonulása után az Erdődy Péter Zápolya-párti főispán oltalma alatt álló Török Bálint seregeinek hatalmaskodásaitól szenvedett sokat a vármegye, mi ellen hasztalan folyamodott az 1538-iki pozsonyi országgyűléshez.
Egyébiránt az országgyűlés elé szép számmal adattak be a panaszok Vasmegyéből.
Rothmestorfer Erasmus neje révén a szalonaki várra tart igényt, melyet Batthyány Ferencz kerített hatalmába; Sibrik György bozsoki birtokosnak szintén Batthyány Ferenczczel volt baja. A vármegye pedig a Török Bálint által elfogott Ferdinánd-párti nemesek kiadását kérte.

AZ EGERVÁRI VÁRKASTÉLY (BÁRÓ SOLYMOSSY LÁSZLÓ TULAJDONA.) Saját felvételünk.
Az országgyűlés által megajánlott segély kivetése czéljából elrendelt dicalis conscriptiók 1538-tól maradtak ránk; ezek ránk nézve más tekintetben is fontosak: az 1549. évi összeírásban találkozunk először a vármegye pecsétjével (vártornyon álló, csőrében vasrudat tartó daru), míg a vármegye levéltárában csak 1610-ből maradtak fenn az első pecsétlenyomatok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem