1825–1848.

Teljes szövegű keresés

1825–1848.
Az 1825–27-iki országgyűlésre a vármegye követül lomnitzai Skerletz József kamarást és Nitzky János első alispánt küldötte. Ezen országgyűlés iratai között a vármegye áldozatkészségének újabb tanujeleit találjuk fel. Koronázási ajándék czímén a vármegye 262 portájára 2097, Kőszeg város portájára 80 arany vettetett ki, a nemes testőrség részére megajánlott száz ezer forintból Vasvármegyére 4194 frt és 46 1/2 kr., Kőszeg városra 160 frt 6 3/4 kr. esett, míg a megszavazott 28,000, majd 20,000 ujoncz-jutalékhoz, a vármegye 761, illetve 544, Kőszeg város 18, illetve 12 fővel járult.
Az országgyűlés feloszlásával a közviszonyok jobbra fordulása a vármegye termeiben is kifejezést nyert. Batthyány Fülöp örökös főispán a vármegye felszólítására I. Ferencz király, József nádor, valamint saját és 239atyjának arczképeit a vármegye közgyűlési terme számára lefesttette. Az ünnepélyes leleplezés az 1830. május 1-én megtartott közgyűlésen ment végbe.
A lengyel felkelés iránti rokonszenv sem hagyta közömbösen a vármegye közönségét s június hó 1-én megtartott közgyűlésében elhatározta, hogy a lengyelek érdekében feliratot intéz a koronához, a szeptember 8-ikára hirdetett országgyűlésre pedig követekül Nitzky János első alispánt és Ebergényi Benedeket küldötte ki.
Az országszerte dühöngő kolera-járvány Vasmegyében aránylag nem sok áldozatot szedett. Ennek oka, miként azt a vármegye a kir. kanczelláriához intézett feliratában kifejezte, Nitzky első alispán czéltudatos működésének tulajdonítható. Egyébiránt a földesurak, köztük Batthyány Fülöp herczeg, az óvintézkedések megtételében jó példával jártak előre.

A DEÁK-PLATÁN RÁTÓTON. Saját felvételünk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem