Ipari oktatás.

Teljes szövegű keresés

Ipari oktatás.
A kisipar fejlődésére jótékony hatása van az iparostanoncz-iskolának, mely 1883-ban nyílt meg s negyedszázados működése alatt műveltebb s a haladás iránt fogékony iparos-nemzedéket nevelt. Az iskola élén, annak felállítása óta Kótai Lajos áll. iskolai igazgató áll. Az ő vezetése alatt ez idő szerint 12 közismereti és 7 rajz-osztályban 15 tanító működik. A növendékek száma az 1907–08. iskolai évben a 800-at meghaladta.
Az iparoktatás terén nevezetes határjelző az 1907. év. Ez év szeptember elsején nyílt meg ugyanis az állami felsőbb faipari szakiskola. Az 1907–08. iskolai évvel megindult az első évfolyam, melyet a következő években fokozatosan még két osztálylyal egészítenek ki.
Míg az állam a várostól e czélra átengedett Teleki-utczai telken az új palotát fölépíti, az iskola ideiglenesen bérházban van elhelyezve. Az új iskola-épületben a helybeli iparosoktól is igénybe vehető tanműhelyek és internátus czéljának is megfelelő helyiségek lesznek.*) Az intézet igazgatója Kótai Pál mérnök.
*) Szatmár város évenként 6000 korona segélylyel járul az internátus fentartásához.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem