Kótai Lajos.

Teljes szövegű keresés

Kótai Lajos.
Kótai Lajos, állami elemi és iparisk. igazgató, szül. 1846-ban. 1870-ben a szatmári ref. egyház hívta meg tanítóúl; 1902-ben állami tanítóvá és igazgatóvá lett. 1883 óta igazgatója az iparos tanoncz-iskolának. Egyik megalapítója és 1887. óta elnöke az iparos olvasó-körnek, éveken át elnöke a Szatmárvidéki, 1897 óta pedig a Szatmár vármegyei ált. tanító-egyesületnek. A város társadalmi mozgalmaiban mindenkor élénk részt vett.
Irodalmi munkásságát illetőleg felemlítendő, hogy a „Szamos”-nak 13 évig, a „Tanügyi Értesítő”-nek pedig 2 évig volt szerkesztője. Önálló művei: Magyarország földrajza, pályadíjjal kitüntetett munka. 7 kiadást ért meg. – Magyarország története (2 kiad). – Általános földrajz (5 kiad. ) – Magyar nyelvtan (4 kiad. ) – Természetrajz (13 kiad.) – A közönséges törtek és tizedes számok ismerete. – Imakönyv (1–1 kiadás). Ezen kívül két verskötete jelent meg.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem