Betegápolási intézmények.

Teljes szövegű keresés

Betegápolási intézmények.
A fennálló betegápolási intézmények a következők: Az irgalmas-rend kórháza, a katona-kórház, a járványkórház, a közkórház, és a kir. ügyészség fogházi kórháza.
A városi közkórház 1907. évi betegforgalma a következő volt: Felvettek 1367 beteget. Elbocsátottak 1197-et gyógyultan. Meghalt 80 és ápolás alatt maradt 90 beteg.
Az irgalmas-rend kórházába 1907-ben fölvettek 42 beteget. Elbocsátottak gyógyulva 25-öt, javultan 14-et, gyógyulatlanul kettőt és ápolás alatt maradt egy. Halálozás nem fordult elő.
75A járványkórházban 1907-ben fölvettek 54 beteget, elbocsátottak gyógyultan 44-et, meghalt 10.
Az elsősegély nyújtásra berendezett Önkéntes mentő-egyesület intézménye Tankóczi Gyula főkapitánynak köszönheti keletkezését. Ő szervezte az önkéntes mentő-egyesületet az önkéntes tűzoltó-testület kebelében, s 1901 nyarán a Kossuth-kertben rendezett nagyarányú népünnepély jövedelméből beszerezte az első mentő-kocsit s a szükséges fölszereléseket. A város közönsége a fizetéses tűzoltó-legénység létszámát tízre fölemelvén, a mentő-tevékenységet is kötelességükké tette. Mentő-orvos: Vajay Imre dr. kerületi orvos. 1907-ben az önkéntes mentő-egylet 117 esetben nyújtott segélyt. Ez az egyetlen számadat is eléggé mutatja az egylet áldásos működését.
A fertőző betegségektől inficziált lakások, lakásberendezések és ruhák fertőtlenítését a város kezdettől fogva hatósági feladatnak tekintette. A fertőtlenítést ez idő szerint egy hatósági fertőtlenítő és két fertőtlenítő szolga teljesíti. A rendelkezésre álló eszközök még hiányosak, a mennyiben egy régi szerkezetű gőzfertőtlenítőn és egy karbol-fecskendőn kívül csupán egy újabb szerkezetű Lingner-féle fertőtlenítő gép van használatban. Azonban a városi tanács újabban két Bukovszky-féle formal-dehyd fertőtlenítő-gépet rendelt s egy stabil gőzfertőtlenítő-gép, valamint egy betegszállító kocsi beszerzése végett most folytat tárgyalásokat. A fertőtlenítést a hatóság Vajay Imre dr. kerületi orvos felügyelete alá helyezte.

Szatmárhegy nagylippai nyaralók.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem