Az Arany-Csillag.

Teljes szövegű keresés

Az Arany-Csillag.
Szemben a megyeházával, a nemrégiben Nemestóthi Szabó közjegyző birtokába jutott házban, van a Magy. kir. közjegyzői hivatal és a Nagykárolyi hitelbank részvénytársaság. Annak előtte a régi kaszinó állott itt és hajdan az „Arany-Csillag”-korcsma, a melyben, mint a hogy említettük, a földrengés alkalmával vármegyegyűlést is tartottak. Azon a nevezetes és zajos gyűlésen mondott le Kölcsey a követségről. Nem akarta a vármegyét tovább képviselni a pozsonyi diétán, mert az addigiakkal ellenkező utasításokkal látták el. Petőfi is megfordult abban a fogadóban. Falán emléktábla is van. Igy szól:
E helyen állott
az Arany-Csillag vendéglő,
a hol védő barátságába vette
a vármegyei liberális ifjuság Petőfit,
a „Nagykárolyban szeptember 7, 1848”
költőjét.
Emelte a nagykárolyi Kölcsey-egyesület 1899. szept. 24.
Ez a telek – s mellette még egynehány, – a régebbi időkben is a Nemestóthi Szabóké volt. Inscriptió útján kapták az uradalomtól. Az utcza másik oldalát, a sétatér irányában, meg az Asztalos család bírta hasonló körülmények között.
181A közjegyzői hivatal szomszédságában van a kívül díszes gőzfürdő, aztán a magy. kir. posta- és táviró-hivatal s azzal majdnem szemben a gör. kath. magyar iskola, továbbá az a kis ház, a hol állítólag Munkácsy Mihály, világhírű festőnk, asztalos-inas volt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem