1755-iki országos nemesi összeírás.

Teljes szövegű keresés

1755-iki országos nemesi összeírás.
Az első nemesi vizsgálatok eredménye nem elégítette ki az intéző köröket, ezért 1755-ben uj, országos nemesi összeírás rendeltetett el.
Ebbe az összeírásba Szabolcs vármegye az összes birtokos- és 268 armalista-nemességen kívül még a főpapokat és a főrangúakat is felvette.
A főurak közül a következőket találjuk felsorolva:
Bakóczy Imre és János grófok, Forgách Zsigmond és János grófok, Forgách Pál gr. püspök, Vandernath gróf, Dőry Ferencz báró, Perényi Károly báró. A nagybirtokos családok között a Kállayak foglalják el az első helyet. E családból a következők szerepelnek az összeírásban: Kállay János özvegye Perényi Borbála fiaival, Pál özvegye, Antal és István, egy másik István özvegye László fiával, Ferencz. A Kállayakon kívül kiterjedt családok a következők: Ibrányi István özvegye Perényi Éva bárónő fiaival, a 511Jármyak (Miklós, Ferencz, András, István, László, György, János, másik Ferencz), a Vayak (György, Ábrahám, Ádám, László, Mihály, Péter és fiai, Imre, István), a Szunyoghyak (István, Ferencz, János, másik István és György.
A többi birtokos családok közűl kiemeljük a következőket.
Apagyi, Baán, Bakó, Báthory, Bégányi, Bessenyey, Bónis, Borbély, Bucs, Buday, Csákányi, Eötvös, Erdőhegyi, Eszenyi, Ferenczy, Gencsy, Gulácsy, Hada, Isaák, Jósa, Kálmánczhelyi, Komjáthy, Kornis, Kövér, Kriston, Ladányi, Laskay, Lónyay, Ludmányi, Megyery, Mihályi, Mikecz, Nitzky, Ormós, Pászthor, Pataky, Pethő, Petneházy, Ramocsaházy, Sipos, Somlyódy, Szegedy, Török, Töröss, Zoltán.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem