A flóra kutatói.

Teljes szövegű keresés

A flóra kutatói.
Szabolcs vármegyét Szatmárral együtt Kitaibel Pál, hazánk nagy botanikussa kutatta, munkáiban számos helyen idéz szabolcsmegyei termőhelyet s az egész, a közönségesebbek kivételével, Neilreich-nak „Aufzählung der in Ungarn… bisher beobachteten Gefässpflanzen” czímű művében rendszeresen van belé sorozva, a mely érdemes munka hazánk flórájának elévülhetetlen forrása, s a melynél a magyar flóra kutatása és ismertetése czéljából eddig senki kitünőbb és hasznosabb munkát nem nyujtott, mint az osztrák Neilreich Ágoston.
Szabolcs vármegyében Haynald Lajos biboros-érsek atyja is botanizált. A. M. N. Múzeum gyüjteményében van tőle Potamegoten natans Mándok vizeiből.
Az ötvenes esztendők végén Pokorny Alajos bécsi tanár Ecsed lápját tanulmányozván, Szabolcsmegyében is vizsgálódott. Lugos és Nyír-Béltek körül, futó homokról, mint különösséget az ölyvpáfrányt (Pteris aquilina L.) jegyzi föl. *
2 Bonplandia 1860. évf. 183. old.
25 esztendővel ez előtt Nyíregyháza növényzetéből Simkovics (ma Simonkai) Lajos gyüjtött sokat össze, s a M. T. Akadémia Mathem. és Term. tudom. Közleményeinek XI. köt. 166–211. old. túl a Duna növényei közt közölte.
1886. évben Borbás Vincze, „A magyar homokpuszták növényvilága meg a homokkötés” czímű munkájában a haza homoki növényeit összeállítván, az 54–100. old. összehasonlítólag a Nyírség homokjának növényzetét (425 faj) is jelöli. Ugyanő az Erdészeti lapok 1886. évf. 661. old. a Daphne cneorumot, „A havasi rózsák helyettesítője Alföldünk homokján” czím alatt, mint alpesi ereklyét ismertette a Nyírség homokterületéről. *
3 Lásd a Természettud. Közl. 1896. 336. old.
 
1894. évben Nyíregyházán Hatzel A. ezredorvos szorgalmasan botanizált s a növényeit revizióra Borbásnak küldötte, néhányból sokat Baenitz Herbarium Europaeuma részére is küldött. Legkiválóbb volt a surlófűnek, kivált az Equisetum ramosissimum-nak végtelen alaksorozata. Az Eq. variegatum All. fajnak egyik eltérését Nyírségről var. betuleti-nek nevezte el Borbás s Baenitz i. h. 7848 (1894/95.) száma alatt számos példánya elterjedt a külföldi herbariumokban. Kár, hogy Hatzel-nek Borbásnál maradt növényeit az ő nagyterjedelmű gyüjteményébe beosztotta, még mielőtt tudta volna, hogy Szabolcs vármegye flóráját külön kell összeállítani. Ezért csak azokat idézhetjük, a melyek mostanában kezébe kerültek.
Szabolcs vármegye gombáit Hazslinszky Frigyes kutatta és mycologiai munkáiban elszórva említ belőlök. * Ujabban Hollós László, kecskeméti tanár is vizsgálta Szabolcs vármegye gombáit.
4 Secotium Sabolcense Hazslin. v. ö. Természett. füzetek 1898. 434. sz.
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem