Martinyi József.

Teljes szövegű keresés

Martinyi József.
Martinyi József, született 1841-ben Rimaszombatban. A középiskolákat szülővárosában, Rozsnyón és Késmárkon járta. A bölcsészeti és teologiai tanfolyamot Budapesten és Pozsonyban végezte, mely után egy évet a jénai egyetemen töltött. A tanári vizsgálatot 1869-ben tette le. Időközben nevelősködött Fabiny Theofil családjánál Budapesten, báró Podmaniczky Árminnál Aszódon, Görgey Arthúrnál Viktringben Karinthiában. – 1868-ban választatott meg tanárnak Nyíregyházára, az akkor még négy osztályu algimnáziumhoz, a hol azóta folytonosan működik és pedig tizenöt év óta mint igazgató-tanára az állami segítséggel immár főgimnáziummá fejlődött középiskolának.
Évek óta tagja lévén az egyháztanácsnak, – népiskolai széknek, – Nyíregyháza városa képviselőtestületének, – Szabolcs vármegye törvényhatóságának, – alelnöke a Szabolcs vármegyei Bessenyei körnek, – felügyelő-bizottsági elnöke az Országos Nemzeti Szövetség nyíregyházi fiókjának, – pénztárnoka a kaszinónak, – igazgatósági elnöke a Nyíregyházi Gazdasági és Kereskedelmi Hitelintézetnek, – elnöke a Nyíregyházi szabadelvű pártnak, – és egyházi, közművelődési, gazdasági és társadalmi téren nagy közhasznu tevékenységet fejt ki. A helyi lapokban több czikke jelent meg és önálló kötetben megírta a nyíregyházi ág. h. ev. főgimnázium történetét. Ő írta e kötet számára a „Szabolcs vármegye közoktatásügye” czímü fejezetet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem