Az 1888-ik árvíz. Ujabb kölcsön.

Teljes szövegű keresés

Az 1888-ik árvíz. Ujabb kölcsön.
Az 1888-ik év örökké emlékezetes leend a társulat történetében. A folyton emelkedő árvíz ez év tavaszán hihetetlen magasságot ért el s a gátak megkerülésével a teljesen biztosnak hitt magaslatokon betört az ártérbe s több mint 200,000 hold földet elárasztott. Ez árvíz következménye lett, hogy új fensíki területek vonattak be, egy egész külön öbölzet, a rakamaz-dobi pedig a m. kir. közmunka- és közlekedésügyi miniszterium által a társulat kötelékébe bevonatni s közköltségen mentesíttetni rendeltetett. A társulati mérnök úgy az új területek mentesítése, mint a régi gátak erősítése s magasítására vonatkozó tervezeteket elkészítvén, az építés az 1888-ik év nyarán megkezdetett s a társulat az eredetileg 1.285,119 frt 53 krral költségelt tervezetek keresztülviteléhez szükséges pénzerő megszerzéséről volt kénytelen gondoskodni. A magyar jelzálog-hitelbank 1.400,000 frtban megállapított összeget még ez évben engedélyezvén, véle a kölcsön ez összeg erejéig 50 évi törlesztésre megköttetett, fizetvén a társulat évi kamat és törlesztésben 5.40%. A kölcsön annuitásainak biztosítására nevezett banknak az adóvisszatérítési összeg engedményeztetett. Az eredetileg tervezett munkák a m. kir. közmunka- és közlekedésügyi miniszter 35483/1888. sz. leiratával kiegészíttetni rendeltetvén, az ezen rendelet szabályai figyelembe vételével készített újabb tervezetek költségei 1.991,767 frt 47 krban lettek előirányozva.

A tisza-dobi Széchenyi-emlék.
Saját felvételünk.
298A tervezetben megállapított összes munkálatok szabályszerű tárgyalás után engedélyeztettek, azok keresztülvitelére záros határidő, és pedig a rakamaz-dobi gátak építésére 1888. év vége, a többi munkálatokra az 1890-ik év vége tűzetett ki, s tényleg az összes nagyarányú munkák, ezen aránylag rövid határidő alatt, szigorúan házi kezelés mellett, befejeztettek s felülvizsgáltattak. Ezzel egyidejűleg a rakamaz-dobi öblözetben az ártér az 1888-iki tényleges vízborítás alapján kifejlesztetett, a műszaki ártérfejlesztés technikai része a társulati egész ártérre befejeztetett s a megszaporodott munkálatokból eredő költségek fedezése végett a Pesti Hazai Takarékpénztártól 200,000 frtos ideiglenes kölcsön vétetett fel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem