Működési terület.

Teljes szövegű keresés

Működési terület.
A társulat működési köre kiterjed Szabolcs vármegyének a Búj-kemecse-berkesz-tass-madai vonaltól délre eső részére, ezenfelül Szatmárvármegyének 4 községére (Kántor-Jánosi, Iklód, Derzs és Hodász) és Hajdúvármegyének két községére (Hadház és Téglás).
Nyugat felől a Tiszától dél felé húzódó fensíkok, dél és kelet felől az Ér völgyét a felső Nyírségtől s a Kraszna völgyétől elkülönítő vízválasztó és észak felől a felsőszabolcsi tiszai társulat ártere, a Rétköz határolja. Ez a mintegy 50ˆ mérföldnyi terület kilencz – egymástól külön vízválasztók által határolt – völgyrendszert képez, melyek egyenként ismét külön, de a fővölgygyel érintkező kisebb völgyeletekre oszlanak fel. (Lásd a mellékelt térképet).
Az egész területnek déltől észak felé irányuló, tetemes – átlagban 1 kilométerre 1 métert kitevő – esése van, felszíne a környező talaj színe felett 5–10 méterre kiemelkedő homokdombokból s azok közé ékelt völgyekből áll. A dombok lejtőire lehulló csapadék régebben a völgyeket betöltötte, 286ott tavakat és a felszín esését követő folyásokat alkotott, a mely folyások a mélyebb medenczék betöltése után végtére – az e század közepén még jóformán értéktelen területet képezett tiszai ártéren, – a Rétközön, – találtak megállapodást.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem