Csalamádé.

Teljes szövegű keresés

Csalamádé.
Csalamádét, a sűrűn vetett tengerit, mint kitünő és olcsó, nagytömegű takarmányt általánosan vetik, zöld állapotban kaszálják s különösen a tehenészetekben alkalmazzák. A csalamádé lehetővé teszi, hogy zöld takarmányt akkor is lehessen etetni, a mikor a lóhere vagy luczerna még növésben van, a kaszálás után, vagy ha az értékesebb hereféléket a télire szárított állapotban akarjuk eltenni. A csalamádé túlbuja földeken az őszieknek igen jó előveteménye, mert talajzsaroló tulajdonságánál fogva az utónövény nem dől meg. K. holdanként zöld állapotban 250–400 métermázsát megterem, s nagy tömegével értékes takarmányfajta. A csalamádét szárítani is szokták, de a zsombolyázása legmegfelelőbb, s ily állapotban ott, a hol a talaj miatt kevés sikerrel lehet takarmányrépát termelni, valóságos áldás, mert pótolni lehet vele a répát, a marhaállomány pedig nagyon szívesen fogyasztja. A csalamádén kívül, nedves években, a mikor akár zöld, akár barna szénakészítés alig lehetséges, a hereféléket s a zabos bükkönyt is, nehogy értéktelenné váljék, zsombolyakazalba rakják.
Baltaczimot, fehér herét, homoki luczernát, bíborherét, nyúlszapukát, takarmányborsót, takarmányrozsot stb. a szerint termelnek, a mint a gazdaság be van rendezve és a szükség kívánja; de ezeknek nincs általános jelentőségük és csak mint melléktakarmányfélék említhetők.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem