A pozsonyi Dunahíd.

Teljes szövegű keresés

A pozsonyi Dunahíd.
Az állandó Duna-hidat Pozsonyban 1890-ben építették. Régebben kompok és hajóhidak közvetítették a forgalmat. A Dunán át való kompátkelés és a vámszedés joga Szent István koráig nyúlik vissza s e jog részesei voltak a kincstáron kívül a pannonhalmi apátság, a pozsonyi gróf és később maga a város is.
Pozsony város lakosai széleskörű vámmentességeket élveztek. Az Árpádházi királyok idejében valószínűleg közös vízi járművek közvetítették a Dunán való átkelést. Ez a közlekedés később nem felelvén meg, Zsigmond király idejében, a kompok használatát a Duna áthidalása váltotta fel. Az első Duna-hidat faczölöpök és nagy hajók tartották. A híd fentartásának költségei a várost terhelték. Ez a híd 1445-ig állott fenn, mely után ismét kompon történt az átkelés. Ettől kezdve többször építették fel újból és újból a Duna hídját, habár a part más-más helyén; a Mátyás királytól épített 334híd 13 évig állott fenn. Valamennyi híd jármashídnak épült, kivéve az 1493-tól 1495. évig használt hidat, a mely hajóhíd volt.
A XVI. század háborús időszakaiban a Duna áthidalása és a meglevő hidak lebontása többnyire hadászati szempontokból történt és e hidak is jármas- vagy hajóhidak voltak; csak 1676-tól kezdve használták az ú. n. repülő hidakat is, melyeknek hadászati szempontból az az előnyük volt, hogy az ellenség közeledtével a vízből ki voltak húzhatók, és ismét felállíthatók.
Az állandó dunai híd eszméje 1722-ben kezdett előtérbe nyomulni, midőn a kormány az országgyűlés elé ez iránt javaslatot terjesztett. A híd megépült, de az 1740-iki jégzajlás elpusztította s helyét ismét hajóhíd foglalta el. Az utolsó hajóhidat Pozsony városa 1825-ben, fejedelmi adományképpen kapta. Ez a híd a mai vashíd fölépítéséig, 1890-ig fennállott.
Az 1830-ban Pozsonyban megindult első gőzhajó után a vasúti építés tette szükségessé az állandó hidak építését. A bécs–győri vasúttársaság fel is vette programmjába Pozsony mellett a Duna áthidalását, de az csak több mint 60 év mulva valósult meg, a dunántúli helyi érdekű vasutak építése alkalmával, midőn a vasúti, valamint közúti közlekedésre és gyalogjárók számára szolgáló vashíd 1890-ben megépült.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem