Temetők.

Teljes szövegű keresés

Temetők.
A város végét elérve, előttünk az enyészet birodalma: a temető. Az ótemető ma már egészen föl van hagyva, csak a régi és az új temetőben temetkeznek. 444A város nagynevű halottait és ma még élő utódok rég elhunyt kedveseik hamvait átvitték a mai temetőbe. Az ótemetőben csak egy sír maradt: hét szilfa között Szász Károly hitvesének, Szász Polixenának, az Iduna néven ismert költőnőnek a sírja. Sírkövén a következő sírvers olvasható, mely részben Arany János és részben Szász Károly alkotása: „Egész teste fájdalom volt, – Egész lelke szeretet, – Az súlyával földre hajolt, – Emez égbe sietett. – Fényes lelkének a mennyben – Jobb is, mint a földi szennyben, – Ott van igazi hazája, – Kedveseit odavárja.” Belépve a kapun a régi temetőbe, mely egészen egybe van forrva az új temetővel, egy széles, árnyas, kétoldalt padokkal ellátott út nyílik előttünk. A 34 kat. hold 565 -ölnyi területű temető, főként akáczczal sűrűn beültetve, rendezett útaival, borostyánnal befutott díszcserjéivel és virágbokraival inkább egy liget és sétahely hatását kelti és a tavaszi hónapokban annak is használja a város közönsége. Közel a kapuhoz van Szigeti Warga János, a főgimnázium egykori tudós tanárjának sírja. Majd beljebb Bordács főbíróé, kinek sírkövére Arany János csinálta a következő verses fölíratot: „Azt jelenti e néma jel, – Itt nyugszik Bordács Dániel, – Ügyvéd, bíró, polgár, barát, – Sok szegény szív áldja porát. – Mint férj, maga volt a hűség, – Ez az első keserűség, – Melylyel hitvesét illette, – Hogy bánatba öltöztette.” Ugyancsak itt van Károlyi Sámuel dr. orvos, Károlyi Árpád bécsi főlevéltáros és történetiró 1862-ben elhunyt nagybátyjának a sírja, a melyre szintén Arany János irta a következő sirverset:
„Óh a kimondhatatlan – Gyászt mondd ki, néma jel! – Férj, atya volt: ma egy név: – Károlyi Sámuel. – Egyedül hogy ne lenne – A sirnak mélyiben: – Két kis fia itt véle – Lajos, László, pihen – És, hogy vigaszt keresve – Találjon egy nevet: – Bús özvegy és öt árva – Emelte e követ. – Orvos, ki itt lelt gyógyirat – – Itt várja, mig uj nap virad.”
A régi és új temető határán az út két oldalán két oszlop áll, két fölíratos márványtáblával. Valaha az ótemető főbejáratánál 110 -öl alapterülettel, keresztalakú deszkaépület, ú. n. temetői imaszín volt, mely már 1628-ban fönnállott. Azelőtt szokásban voltak a predikácziós temetések, a mikor a koporsót előbb idehozták és a gyászszertartás itt folyt le. Ebben az imaszínben volt a föntemlített két sírtábla, a szín két oldalába falazva, de már a hozzájuk tartozó hamvak helyét akkor sem ismerték. Midőn az imaszínt 1882-ben lebontották, a két sírkőtáblát mai helyén állították föl. Az egyik tábla Helmeczy István szuperintendensé, a ki 1670-től 1753-ig élt. A márványon rajta is van domborművű alakja papi talárban, kezében a bibliával. A másik Helmeczy vejének, az 1782-ben elhunyt Sypos Gábornak a sírköve, az utóbbi bevésett czímerével. Az ótemetőből áthozva, itt nyugszik az újban Szecsődy Gáspár kompániás kapitány, a ki a sírfölírat szerint 66 csatában és 99 ütközetben vett részt. Majd díszes kriptasor következik, még pedig nemcsak holtaké, hanem élőké is. Ugyanis itt szokásban van, hogy egyes családok már életükben elkészíttetik haláluk utáni nyugvóhelyüket és sírkövüket, a halálozási évszám kivételével. A keresztútnál több impozáns mauzoleum látható. Tanárky Gedeoné, a város első képviselőjéé, a későbbi államtitkáré; Dabasi Halász Józsefé, első magyar szobrászművészünknek, Ferenczy Istvánnak az angyalszobrával; Inárcsi Farkas Eleké; Kalocsa Balázsé, a ki a városnak és a ref. egyháznak óriási alapítványokat hagyott és nejéé, Ferenczy Annáé, a ki Idának, Erzsébet királyné kedvelt udvarhölgyének a nővére volt; továbbá Filó Lajos ref. egyházkerületi főjegyzőé, a nagynevű tudós lelkészé, a ki Genfben franczia vitában vett részt s a nagykőrösi egyháznak, melyet 40 éven felül szolgált, 60,000 koronás alapítványt tett.
Kilépve a temető főkapuján, előttünk találjuk a vásárteret, melyen a főgimnázium befásított játszótere és a tüzoltó gyakorló-torony látható. A temetőtől jobbra van az izr. temető, egy kat. hold. területen. A vásártéren túl nyugatra a róm. kath. temető fái látszanak. Ezenkívül van még egy kath. temető és a kettő együtt 6 kat. holdat foglal el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem