Gyümölcs és uborka.

Teljes szövegű keresés

Gyümölcs és uborka.
A nagykőrösi gyümölcs- és zöldségfélék közül felemlítendő az alma, baraczk, uborka, meggy, szilva, dinnye, burgonya, saláta, paradicsom és főként az uborka. Gyümölcs- és uborkapiacza első az országban, saláta- és uborka-tenyésztése pedig első helyen áll majdnem egész Európában. A lakosság már régóta foglalkozik gyümölcs-, saláta- és uborkatermesztéssel és az ezekkel való kereskedés húsz év alatt hatalmas lendületet vett. A gyümölcskereskedők sok fáradsággal megteremtették az itteni gyümölcs és uborka jó hírnevét a messze külföldön. A monarchiában három helyen: Znaimban, Rákospalotán és Nagykőrösön termesztenek uborkát nagyban, de a nagykőrösi felülmúlja őket kitünősége mellett még abban is, hogy három héttel előbb jelenik meg a világpaczon, mint amazok. Ez pedig az éghajlati viszonyokon kívül főként a nagykőrösi szorgalmas gazdasszonyoknak köszönhető, a kik a világ első uborkatermelői. Az uborkával és salátával bevetett terület kb. 2500 hold, de ez minden évben növekszik, mert a lakosság a búza rovására egyre több és jobb területet foglal el uborkának. A kinek földje nincs, az bérel s egy porczió (= 100 -öl) uborkaföld haszonbére 12 K, egy holdé 192 K. Közepes termés esetén is 1000–1400 koronát lehet bevenni egy hold terméséből. S túltermelésről egyelőre szó sem lehet, mert bármennyit hoznak is piaczra, mind illő áron értékesíthető. Ennek oka az, hogy a nagykőrösi uborka kellemes ízű, zamatos, akár savanyítva, akár salátaként kerül fogyasztásra és e miatt lett olyan kedvelt világpiaczi czikk.
Míg gabonát 500–600 vaggonnal szállítanak el Nagykőrösről, addig a gyümölcs-, saláta- és uborka-kivitel 2500–3000 vaggon évente. S míg a szemes termésből kb. egy millió koronát vesznek be a nagykőrösi termelők, addig az uborkából és salátából mintegy két és fél milliót. A legerősebb szállítás naponként átlag 60–70 vaggon, melyből 40–50 vaggon az uborka és 30–40 vaggon a gyümölcs. Naponta két gyorstehervonat indul Nagykőrösről, az egyik a vámkülföld felé Ruttkának, a másik Marcheggen át Bécs és Prága felé és az árú másnap már rendeltetési helyére ér. E vonatokon külön gyümölcsszállító vaggonok vannak, e czélra megfelelő berendezéssel. Uborkát innen nemcsak Budapest, Bécs, Prága, Brünn, Kattowitz, Przemysl, Pilsen, Teschen és Lemberg, hanem a vámkülföldre: Berlin, Drezda, Lipcse, Plauen és Chemnitz városokba is szállítanak. A legújabb időben azonban a gyümölcs- és uborkakereskedelem nagy változáson ment át; ugyanis eddig gyümölcskereskedelmünk középpontja Bécs volt, oda szállították Nagykőrösről is a gyümölcsöt és uborkát és az ottani ügynökök adták el a külföldnek, de ma már az élelmes nagykőrösi kereskedők közvetetten piaczot teremtettek a külföldön és árúikat egyenesen odaviszik. Ennek előnye legfőképen az, hogy míg azelőtt a bécsi piacz znaimi uborkával látta el a külföldet, most késő őszig, míg a termés tart, a kőrösi uborkának piacza van a külföldön. Az uborkapiacz főidejében, mint már említettük, tele van a főtér, ennek néhány tágas mellékutczája és az ezekben levő 60–80 telep uborkával s hajnali két órától kezdve már nagy a sürgés-forgás. Kb. 1500 főre tehető azoknak a munkásoknak a száma, a kik a gyümölcs és uborka vásárlásával, átvételével, összeolvasásával, válogatásával, kasokba és zsákokba varrásával és az elszállítással keresik meg tisztességes napszámukat. Ezek 9/10-ed része asszony és lány, kiknek egész nyáron át szép keresetük van. Hasonlóképen érdekes czikk 447még a fölmagzott uborka magja, mely őszszel jelentékeny mennyiségben, gabonás zsákokban kerül piaczra és nemcsak a fővárosi, hanem a znaimi és brünni nagy magkereskedők is előszeretettel vásárolják.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem