Tanárky Gedeon.

Teljes szövegű keresés

Tanárky Gedeon.
Tanárky Gedeon, a M. T. Akad. l.-tag, fia T. János orvosnak, ki maga is foglalkozott az irodalommal és mint Tasso Elv. Paradicsomának (Pest, 1805), Plutarchos életrajzainak s Robertson Amerika története cz. művének fordítója ismeretes; Kecskeméten, 1815-ben született. Isk. tanulmányait otthon és a pesti egyetemen végezte, hol jogot és bölcseletet hallgatott. 1839-ben a Lónyay-fiúk társaságában beutazta az országot és Erdélyt s útjáról érdekes leveleket írt a Társalkodóba (X. 1841.) 1840-ben, mint távollevő mágnások követe, részt vett az országgyűlésen; 1842–48-ban pedig Kecskemét főjegyzője volt. 1848-ban Nagy-Kőrös orsz. képviselője lett s mint ilyen az országgyűlést Debreczenbe is követte. A katasztrófa után hadi törvényszék elé állították, de kegyelmet kapott. 1861-ben Pest vármegye főjegyzővé, szülővárosa pedig újra képviselővé választotta, de a provizorium életbeléptetése után ismét visszavonult s egy nagyobb munka írásához látott, melyben a birodalom pénzügyi állapotát tárgyalta. E műből azonban csupán egyes részletek készültek el, mivel Eötvös hívására, mint államtitkár, a kultusz-minisztérium szolgálatába lépett. Meghalt 1887-ben, Budapesten.
Munkái: Magyarország helyzete az európai államszerkezetben. Pest, 1867. – Ausztria pénzügyi történetéhez. I. Ferdinánd. idejében. U. ott, 1868. – Emlékbeszéd Molnár Aladár felett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem