Perényi József.

Teljes szövegű keresés

Perényi József.
Perényi (Szukáts) József, bölcs. doktor, szül. Aszódon, 1855-ben. Külföldi tanulmányi utat tett Berlinben, Párizsban, Londonban és Nápolyban. Utóbb Mihalkovits Géza, majd Török Aurél mellett tanársegédként működött s a budapesti V. ker. áll. főreáliskolában Borbás Vinczét helyettesítette. 1887-ben a kecskeméti főreálhoz, 1897-ben pedig a budapesti VI. ker. áll. reáliskolához nevezték ki r. tanárnak. A szőlőmívelés és rovarírtás terén több találmánya van forgalomban, melyeket a Borászati Lápokban és az Ung. Weinbauban ismertetett. Irodalmi munkásságát 1876-ban, a napilapokban kezdette. Czikkeket írt a fővárosi napi- és szaklapokba és több külföldi folyóiratba. Akad. értekezései a Math. és természettud. Értesítőben láttak napvilágot.
Munkái: A petefészek és petevezeték a békaféléknél. Bpest, 1881. – Népszerű előadás a koponyáról. U. ott, 1882. – A divat mint az emberi test eltorzítója. U. ott, 1885. – Legújabb tapasztalatok a homoki szőlőmívelés terén. Kecskemét, 1895. – Az állatok fejlődése. Pozsony, 1902. – A gyümölcsmívelésről s értékesítéséről. Bpest, 1903. – A homoki szőlő és bora. U. ott, 1904. – Tankönyvek középisk. számára. 1900–1906. u. ott. – Összefoglaló természetrajz. Összefoglaló növénytan, állattan, ásvány és vegytan, Budapest 1908.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem