Gubody Sándor.

Teljes szövegű keresés

Gubody Sándor.
Gubody Sándor, szül. 1798-ban, Nagykőrösön. Eleinte jogi pályára készült, de utóbb a mérnökire tért át. Miután több rendbéli nehéz feladatnak megfelelt, 1848-ban a magyar vasútak építési igazgatójának nevezték ki. A szabadságharcz után 1865-ig a magánéletbe vonult vissza; akkor nagykőrösi polgármesterré, majd országgyűlési képviselővé lett. 1875-ben visszavonult Nagykőrösre és 1885-ben meghalt. 1883-ban a Nagykőrösi Lapokat szerkesztette. Beszédei és politikai czikkei megjelentek a napilapokban.
Munkái: Választóimhoz. Pest, 1869. Épületes prédicatio, melyet szept. közepén az Egyetértésben a magas aristocratiának, a főpapságnak és a kormánynak tartott. U. ott, 1871. Az orsz. takarékpénztár kérdéséhez. Pest, 1872. Megvilágítása a pénzügy és közlekedési minister urak együttes jelentésének. Bpest, 1873. Komoly szó a nagykőrösi választó közönséghez. Nagykőrös, 1879. G. S. a nagykőrösi függetlenségi párt képviselőjelöltjének aug. 4-én tartott programmbeszéde. U. ott, 1879. Nyílt levél a Nagy-Kőrös szerkesztőjéhez. U. ott, 1880. Beretvás Endre és érdektársai által a budapesti törvényszék előtt városunk ellen megindított perhez csatolt keresetlevélben olvasható óriási követelésnek van-e törvényes igazságban és méltányosságban gyökerező alapja? U. ott, 1880. A nőkről és a nők neveléséről. U. ott, 1880. Historiai, politikai elmélkedések nemzetünk múltja, jelene és jövője felett. U. ott, 1882.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem