Legújabb kor.

Teljes szövegű keresés

Legújabb kor.
A kiegyezés megkötése után kezdődik a város fejlődésének újabb korszaka.
Az új községi törvény alapján kapta, mint rendezett tanácsú város, mai közigazgatási szervezetét. Czegléd még 1848-ban önálló képviselőválasztási jogot nyert s mikor 1876-ban a város akkori képviselője: Simonyi János elhalt, a választó polgárok az az év deczember 27-én tartott képviselőválasztás alkalmával egyhangú lelkesedéssel Kossuth Lajost választották meg képviselővé. A megbízó levelet a polgárság személyesen akarta átadni és e czélból száz tagú küldöttséget alakítottak, a melynek az volt a feladata, hogy Kossuthot a mandátum elfogadására bírja. A küldöttség, a melyhez idegenek is csatlakoztak, 1877 január 16-án indult el Olaszországba. Kossuth Lajos a küldöttséget Baracconéban, január 24-én fogadta s e találkozás valóban megható volt. De sem a megrázó találkozás, sem a lelkesedés hangjai nem tudták Kossuthot hazatérésre bírni. E küldöttség volt a híres turini százas küldöttség s az első az országban, mely Kossuth Lajost száműzetésében ily nagy tömegben s politikai czélzattal kereste fel. Mint ilyen, politikailag is történelmi jelentőségű esemény volt. Czegléd város polgársága, a még élő küldöttségi tagokkal együtt, évről-évre megünnepli azt a napot, a melyen a százas küldöttség Turinban járt, mint a város történetének kiemelkedő eseményét. A város politikai életében az országgyűlési képviselőválasztások mindig jelentős, gyakran országos események voltak. A város újabb időben volt képviselői közül Verhovay Gyula, gróf Károlyi Gábor, Hegedüs Károly említendők. Jelenlegi országgyűlési képviselője Kossuth Ferencz.
Czegléd város életében az utólsó évtizedek alatta város külső történetére fontos esemény nem történt. A város fejlődése, belső szervezkedése kötötte le az erőket. Ezekre az eseményekre vonatkozó adatokat alább ismertetjük. Itt csak megemlítjük, hogy a város újabbkori vezetői Barta Ferencz, B. Molnár Sámuel polgármesterek voltak. A mai modern Czegléd megteremtése az utólsó 25 év munkája. E korszak polgármestere Gubody Ferencz (1884–1907) volt a ki közel negyedszázadon át vezette a város ügyeit, páratlan ambiczióval és igazságszeretettel. Mindazok az intézmények, a melyek a várost régi falusi jellegéből kivetkőztették, kultúráját fejlesztették és vagyonát gyarapították, Gubody Ferencz munkásságának köszönhetik megvalósulásukat. Az ő érdemeit a város történetében nemcsak számos alkotása örökíti meg, hanem a róla elnevezett kertben felállított mellszobra is. A város fejlesztésének munkáját 1907-ben a mostani polgármester: ifj. Gombos Lajos dr. vette át, a ki nem kevesebb lelkesedéssel folytatja elődje nagy munkáját. Czegléd városa immár a modern városok sorába lépett s mindezt saját polgárainak áldozatkészségével érte el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem