Sasvár.

Teljes szövegű keresés

Sasvár.
Sasvár, nagyközség, a Miava völgyben, Pozsonymegye határszélén. Lakosai tótajkuak, számuk 2296, vallásuk r. katholikus és 332 izraelita. Posta-, táviró- és vasúti állomás. Sasvárról már 1248-ból vannak feljegyzések, amikor mint főesperességi székhely szerepel. 1288-ban Stibor vajda, a község földesura, többféle kiváltságokat adott e helynek. Ekkor Sessen-nek nevezték, most pedig Sassin-nak is mondják, ami arra vezethető vissza, hogy e helyen hajdan nádas volt. (Nád tótul sasi-sás). Történeti források szerint azonban Sasvár volt és nem Sásvár. 1294-ben mint királyi várt említik az akkori feljegyzések. Később a község a XVIII. század közepéig a gróf Czobor-család birtoka volt és vétel utján került aztán a cs. és kir. család birtokába. Azelőtt egy karton-gyár is volt itt, mely több mint száz évig állott fenn. 150Ez a cs. és kir. családé volt, később Puthon báróé lett, de a mostoha viszonyok miatt a hatvanas években beszüntette üzemét. Azután Patzenhoffer Konrád tulajdonába ment át és czukorgyárrá alakították át, de mint ilyen is megszüntette működését. Az épület várszerü és óvárnak nevezik, mivel a Czobor-család várkastélynak építtette.

SASVÁR. – A BÚCSUJÁRÓ TEMPLOM.
Saját felvételünk.
Sasvár kegyhelyéről nevezetes. Kéttornyu nagy templomát, mely búcsujáró hely és a hozzá épített emeletes, szép kastélyt a pálosok építtették, a kiknek itt kolostoruk volt. Jelenleg a kastély a cs. és kir. uradalomhoz tartozik, mely a templomnak is bőkezü kegyúra. A templomban őrzött híres kegyelemképet, melyhez évenként 80,000-nél több búcsújáró zarándokol, Bakics Angyalka, Bakics Pál hadvezér leánya és gróf Czobor Imre alnádor neje készíttette 1564-ben. Ez a boldogságos szűzet ábrázoló szoborkép a mostani templom építése előtt egy kisebb háromszögü kápolnában állott, onnan a templom mellett lorétomi kápolnába szállították, mig aztán a pálosok által épített díszes templomba került. A pálosok rendjének József császár által történt eltörlése következtében a templom szép tornyainak építése abban maradt és ezeket csak e században építették ki. Van itt még egy a XV. századból való templom is, mely azonban már használaton kívül van helyezve. Az izraelitáknak is van itt imaházuk. A templomi edények közt több nagyon érdekes és értékes régi ötvösmű van, a plébánián pedig Pál fráter magyar barát által 1456-ban festett művészi becsű Magdolna-képet őriznek. A község körül két ízben harcz is volt és pedig: Bocskay és az osztrákok, – s a svédek és az osztrákok közt. A lakosok nagy része iparral foglalkozik és különösen sok közöttük a szűrszabó és a csizmadia. Van itt takarékpénztár, kath. kör és kaszinó szép kerti helyiséggel. Itt van a cs. és kir. családi uradalomnak egyik központja, melyhez mintegy 12,000 k. holdnyi birtok tartozik.

SASVÁR FŐTERE.
Saját felvételünk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem