Feuer Nathaniel.

Teljes szövegű keresés

Feuer Nathaniel.
Feuer Nathaniel, szül. 1844. aug. 24-én Szobotiszton. Egyike leghíresebb szemorvosainknak, kinek neve a külföldön is nagyon ismeretes. Sebészdoktori és szemészmesteri oklevelét a bécsi egyetemen nyerte 1872-ben. 1874-ben a kolozsvári egyetemen magántanár lett. Midőn a trachoma az Alföldön nagyon elterjedt, Zágrábból, a hol mint ezredorvos tartózkodott, Magyarországba helyeztetett át, és itt a trachoma-járvány tanulmányozása által nagy érdemeket szerzett és a belügyminiszterium megbízásából kidolgozta a trachoma ellen követendő hatósági eljárást megállapító utasításokat. 1886-ban közegészségi felügyelő, 1891-ben egyetemi magántanár lett, jelenleg pedig a budapesti üllői-úti uj kórház trachoma-osztályát vezeti és egyetemi ny. r. tanár.
Számos értekezése jelent meg a hazai és külföldi orvosi szaklapokban, melyek közül fölemlítjük a következőket: Über seröse Iriscysten. A reductio bulbi tanához. A trachoma epidemia Torontálban. (1893.) Tumor cavernosus orbitaenek egy operált esete. (1875.) Untersuchungen über die Ursache der Keratitis nach Trigeminus-Durchschneidung. (1876.)
Die balneologie in der Augenärztlichen Praxis. (1879.) A trachoma a hadseregben.
Munkái: Jelentés a kolozsvári tudomány-egyetem szemkórodájának működéséről 1873. ápr. 28-tól 1874. ápr. 30-ig. Utasítás a trachoma elleni eljárásról. Das Trachoma in der oestr.-ung. Armee. Trachoma-útmutató. Beziehung zwischen Zahn- und Augenaffectionen. Szivárványhártya tuberculosisnak egy gyógyult esete.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem