Kossovich Károly.

Teljes szövegű keresés

Kossovich Károly.
Kossovich Károly, szül. Ivánkán, 1803. deczember 16-án. Az 1825–27-iki országgyűlésen, mint Nyitravármegye követeinek irnoka vett részt, majd 1826-ban Nyitravármegye aljegyzőjének nevezték ki. 1838-ban a fenyitő törvényszék jegyzője lett. Meghalt 1841-ben.
Montesquieu „Esprit des lois” cz. munkájának alapján írta meg Alapállítások és következtetések. A műipar és kereskedés hajdani állapotáról Magyarországon (1837.) és Az ősi javakról (1838.) Megjelent 1856. Ezen munkái alapján az Akadémia rendes tagjául választatott, a hol A magyarok védelmi rendszere cz. értekezésével foglalta el székét (1839).
Számos értekezései közül a legnevezetesebbek még: A birói hatalom gyakorlásáról és A nemzetek had- és békeviszonyairól szólók (1840).
A fenyítő törvényszéknél viselt állásának eredménye: Fenyítő törvényszerzés cz. műve, melyet azonban korai halála miatt nem végezhetett be.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem