Bartakovics Béla.

Teljes szövegű keresés

Bartakovics Béla.
Bartakovics Béla (kisapponyi). Szül. Felső-Elefánton 1792. ápr. 10-én. A bölcsészetet Nagyszombatban, a teologiát a bécsi Pázmáneumban hallgatta. 1820-ban az esztergomi herczegprímási udvarba hivatván, itt hivatalában folyton emelkedett, míg 1850-ben egri érsekké nevezték ki, a mely évben a cs. k. belső t. tanácsosi méltóságot is elnyerte. 1853-ban a Tud. Akadémia igazgató-tagja lett.
Bartakovics legfőbb érdeme, hogy számos fontos tudományos és szépirodalmi munkát adatott ki saját költségén. Igy az ő áldozatkészségének köszönheti a kath. egyház a Káldi György-féle biblia magyar fordításának uj átdolgozását is.
Önálló művei: Főpásztori levelek (1865). Némely eszmék a nép felvilágosítására az uj törvény szerint. Brevis notitia Historica Archi-Episcopatus Agriensis. (Cselkó Károly tört. művének átdolgozása.) Azonkívül az ő költségén kerültek ki a sajtó alól a többek közt: a híres regensburgi Fokozatos Katekizmus; Szabó István: Homer Iliása; Alzog: Egyetemes egyháztörténete (magyarul). Quintilian fordítása (magyarul Szenczy Imrétől).

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem