1892.

Teljes szövegű keresés

1892.
Az 1892. év kevéssé volt kedvező a fiumei iparra. A Puecher-Passavalli czég által egy évvel előbb épített selyemszövőgyár megszüntette működését és máshová költözött valószínüleg azért, mert nem kapta meg a remélt állami kedvezéseket. Nagyobb csapás volt a fiumei gyáriparra, a melynek hatását 267egész a mai napig is érzi, hogy az osztrák kormány 1892-ben a szabadkikötő megszüntetése fejében állami adómentességet engedélyezett a Triesztben alapitandó gyáraknak, utánozván a magyar kormány példáját Fiuméban.
A jó alkalmat felhasználva, csakhamar megalapították a trieszti tőkepénzesek az ottani kőolajfinomítót és egy növényolajütőt, majd a rákövetkező évben, 1893-ban a rizshántológyárat. A trieszti petroleum-finomító és rizs gyár azóta a legveszedelmesebb versenytársai a fiumei gyáraknak, mert természetszerűleg ugyanazon piaczokra vannak utalva, mint ezek.
1892-től a hajlítottfa-bútorgyárra nézve is kedvezőtlen konjunkturák köszöntöttek be, mert nemcsak a verseny növekedett uj alapítás következtében, hanem több fontos külső fogyasztási piacz fölemelte a behozatali vámokat. A túlságosra magas hajóviteldíjak mellett ez az iparág nem tud azóta lábra vergődni és csak vegetál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem