Városháza.

Teljes szövegű keresés

Városháza.
Ismét a Főtérre érve, a város épületei közé jutunk: az utcza egyik oldalán az Eugen-herczeg szálloda, másik oldalán a városháza. A városház épülete a főtér nyugati oldalát egészen elfoglalja. Legrégibb része 1854-ben készűlt. Azóta 285többször építettek hozzá. Egyemeletes épület. A főtérre néző oldala közepén van a főbejárat, fölötte széles erkély, mely előtt a párkányzaton két kivont kardú kőpandúr őrzi a város kőbevésett czímerét. Az erkély irányában a tető közepétől harmincz méter magas gombos torony nyúlik a magasba, a honnan éber tűzoltó őrködik a város nyugalma fölött. Villammal világított órája éjjel is messzire mutatja az időt. Kissé már rozoga és félős alkotmány. Verset is gyártottak róla:
Szélben: ingó piros rózsa, – Egész határt ellátsz róla, – Ülve város közepébe, – Nyúlik fel az égre. – Ó torony őr, ó torony őr, – Néked lesz baj, ha a torony ledől. – Addig mulatsz vígan ottan, – Míg alattad összeroppan.
A versnek zenéje is van és városszerte éneklik.
A városház alakja egy, a hátával keletre forduló E betű, melynek földszinti délnyugati sarkán a postahivatal, éjszaknyugati sarkán a városi adóhivatal és a díszes közgyűlési terem van elhelyezve, egyébként a földszint köröskörűl üzlet. Emeletét pedig a város közigazgatási hivatalai és a járásbíróság foglalják el. A közgyűlési terem a város legnagyobb terme. Mennyezetén aranyos arabeszkek és tetszetős figurák, falain eredeti olaj arczképek. A bejáró-ajtóval szemben díszeleg a város ősi, még II. Ulászló által adományozott czímere. A termet kettős ágú villamoslámpák körítik, középütt óriási, százlángú villamoscsillár pompázik.
A Főtérről az Eötvös- és Szabadkai-utczák vezetnek a vasúti állomáshoz. Az Eötvös-utczában vannak Zenta legfényesebb üzletei.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT