94 1945. január 9. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

94
1945. január 9.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 8/9-re a 7. hadtest a 31. gy.e. II. zászlóalját a 9. lovashadosztálynak rendeli alá, és a 91. harcparancsban a támadás folytatását rendeli el f. év I. 9-én 10 órától, a hadosztály által megszabott tüzérségi előkészítést követően azzal a céllal, hogy foglalja el a vasutat, és azután folytassa a támadást Budapest központja felé.
Ezért az egységek számára kiadott 30. különleges harcparancs a következőket írja elő:
1. F. év I. 8/9-re éjszaka Grunau alezredes csoportját a 31. gy.e. II. zászlóalja leváltja. A leváltás után Grunau alezredes csoportja a 9. lovashadosztály tartalékaként csoportosul a lóversenypálya keleti részén lévő barakkokba úgy, hogy közbe tudjon lépni akár a vasúti kereszteződésnél, akár párhuzamosan a vasúttal.
2. F. év I. 9-én a támadás 10 órakor újraindul a 7. hadtest által meghatározott feladattal az alábbi hadműveletek végrehajtásával:
— a 31. gy.e. II. zászlóalja a 19. gyaloghadosztállyal együtt támad a vasúti kereszteződés irányában,
— Grunau alezredes csoportja (a 9. lov.e. és 31. gy.e. I. zászlóalja) a lóversenypálya tribünjei felől a vasúti kereszteződés irányába támad, és átkarolja a lóversenypálya nyugatra fekvő park északnyugati pontján álló épületeket.
A 3. gd.-lov.e. szilárdan tartja a vasutat, és tűzzel támogatja Grunau alezredes csoportját.
A tüzérségi előkészítés 15 percig tart, és a lóversenypálya északnyugati sarkára, valamint a vasúti kereszteződésre irányul.
A támadás idején a tüzérség kérés szerint támogatja a csoportokat, főként közvetlen irányzást alkalmazva.
Miután minden egység eléri a vasutat, a szomszédos szovjet csapatokkal együtt folytatják 87a támadást a vasúttól nyugatra, azzal a céllal, hogy elfoglalják a vasúttól nyugatra 300-400 méterre lévő laktanyákat.
6 órakor Grunau alezredes csoportját egészében felváltotta a 31. gy.e. II. zászlóalja. Grunau alezredes csoportja a tribün mellett összpontosul és nem a lóversenypályától keletre fekvő barakkoknál.
A támadás a 15 perces tüzérségi előkészítés után 10 órakor kezdődik.
A hadművelet a 30. különleges parancsban előírtak szerint folyt. A 31. gy.e. II. zászlóalja előnyomulását erősen akadályozta az a tűz, amely a vasúti kereszteződés felől és az északnyugatra lévő házakból jött.
A 31. gy.e. II. zászlóaljának előrenyomulását megkönnyítendő Grunau ezredes csoportja azt a parancsot kapta, hogy erőteljesebben támadjon, és ezen akció következtében rövid idő alatt sikerült elfoglalni a sáv északi részén álló épületeket (a vasúti kereszteződéstől délkeletre), s megtisztítva a sávban található valamennyi házcsoportot, lehetővé tenni a 31. gy.e. II. zászlóalja számára, hogy kijusson a vasúthoz.
17 órára a hadosztály elfoglalta és birtokba vette minden berendezésével együtt a lóversenypályát; a teljes első vonal a vasúton, míg az előretolt járőrök a vasúttól nyugatra álltak.
18 órakor, miután a jobb oldali csoportok eljutottak a vasúthoz, a 3. gd.-lov.e.-nek – a 2346-os és 2347-es négyzetek felét elfoglalva – sikerült a vasúttól kb. 200 m-re nyugatra tolni arcvonalát.
A nap folyamán a vasút elfoglalására végrehajtott hadművelet során különösen kitűntek:
— Ioan Davidescu alezredes, a 9. lovashadosztály vezérkari főnöke, aki a harccsoportot vezette és a házcsoportok mögé jutott, azonnali visszavonulásra kényszerítve az ellenséget,
— Eftimiu Gheorghe hadnagy, a 9. lov.e-ből, aki egy rohamosztagot vezetett, és személyesen részt vett az épületek elleni gránátharcban,
— Pop Danila hadnagy, 6. lovas-tüzérezred megfigyelője, aki önként vett részt a rohamban mint golyószórós,
— Ghiorghisor Marin százados lovasszázada a 13. lov.e.-ből, amely visszaverte az ellenség valamennyi kísérletét a vasutat támadó különítmény szárnyán.
A későbbiekben egységeink nem tudtak nyugat felé előrehaladni, mert az ellenség jól szervezett tűze megállította őket.
A nap folyamán 34 épületet foglaltak el.
Az ellenség 15 halottat hagyot hátra.
Veszteségek:
— halottak: 2 közlegény,
— sebesültek: 19 közlegény.
Hadifoglyok: 3 német a 71. páncélos lovasszázadból[!].
Zsákmány: 2 nehézgéppuska.
Az időjárás: havazik. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 253-255.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem