91 1945. január 9. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

91
1945. január 9.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az éjszaka folyamán nyugalom volt. Hajnalban az elg. megindította túlerejű támadását Rákosrendező pu. irányában a Rákos patak mindkét oldalán. Az elg. támadása itt a reggeli órákban kissé megakadt, majd a nap folyamán lángszórók és harckocsik bevetésével egyre hevesebbé vált, és lassan tért nyert.
A reggeli órákban Törökőr területén is erős elg. tád. indult, mely a vasútvonal elfoglalására irányult. Itt az elg.-et betörés után elreteszeltük.
Az elg. nyomás a délutáni órákban mindinkább fokozódott és láthatóvá vált, hogy az elg. a Rákospalotán és Újpesten lévő ala.-ok elvágására törekszik, miáltal a pesti hídfőt ketté akarja vágni. Ezért nyomását Rákosrendező pályaudvar irányába újabb erők, hk.-k, lángszórós hk.-k, lángszórók bevetésével a délutáni órákban egyre fokozta, és sikerült neki a pályaudvart elérni.
Egyes elg. jőr.-ök a du. folyamán a Városligetbe is beszivárogtak. A D szárnyon az elg. saját erőinket a vasútvonalra szorította vissza.
Az esti órákban Schmidhuber né. tbk. csop.pcs.-ot adott ki a Feldherrnhalle ho. főell. v.-ának visszavételére az Angyalföldi pu. (Magdolnavárosi pu.) vonaláig. Ezáltal elkerülhető a pesti hídfő É szárnyának levágása.
A nap folyamán igen súlyos támadások voltak a jobb szomszéd 12. ho. arcvonalán is, ahol az elg. súlyos utcai harcok után szintén tért nyert.
A mai nap folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy az elg. minden erő latbavetésével megindította a pesti hídfő elfoglalására irányuló nagy támadását. Ezen az oldalon akarja a döntést kierőszakolni még a felmentés beérkezése előtt.
Elg. tüzérség és av.-k a város állandó lövésével igen nagy károkat okoznak az épületekben és a kis területekre összezsúfolt járművek között.
Az üza. és élelem már fogytán, a húsellátás biztosítására a csap.-ok és von.ala.-ok leadják elgyengült lovaikat. A lakosság élelmezése is nagy nehézségekbe ütközik. A gyér ejtőernyős rep.szállítás a hiányokat pótolni nem képes. A né. felmentő csapatok, melyeknek támadása Komáromtól indult Budapest felmentésére, állítólag a Vértes hegységben elakadtak. Budapest védői az utcákon torlaszokat építenek az elg. feltartóztatására.
A lakosság körében az elg. bombázások, a tü. és av.tűz igen nagy veszteséget okoznak. Budapest lakossága az óvóhelyen való életre rendezkedett be. A Duna-hidakon való közlekedés kizárólag az Erzsébet hídra és a Lánchídra korlátozódott. A déli összekötő vasúti hidat az elg. elérte, ezért felrobbantottuk. A Ferenc József és a Horthy hidat az elg. állandó gyalogsági tűz alatt tartja. Itt az átkelés lehetetlen. A Margit híd pesti része még november elején véletlen folytán felrobbant. Itt eleinte német hadihíd, majd kompátkelés biztosította a közlekedést. Elg.-nek az Ó-Budai szigetre történt átkelése miatt ez sem használható.
II. Kisebb havazás. Hideg idő. Utak jól járhatóak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem