87 1945. január 8. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

87
1945. január 8.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 7/8-ra virradó éjszakára és I. 8-ára egységeink a 29. különleges harcparancsot kapják.
Az 1945. I. 7/8-i éjszakára az alábbiakat írja elő a harcparancs:
— egységeink beássák magukat az elért vonalon, hogy képesek legyenek bármilyen ellenséges akcióval megbirkózni, harcérintkezésben maradnak az ellenséggel, és abban az esetben, ha visszavonul, további parancs nélkül azonnal megkezdik az előrenyomulást.
I. 8-ára az alábbi rendelkezések érvényesek:
— 10 órakor a támadást minden egység újrakezdi, azzal a feladattal, hogy megsemmisítsék a lóversenypályán lévő állásokat, és hogy a hadosztály sávjában teljes hosszában elfoglalják a vasutat. A vasút elfoglalása után nyomuljanak minél beljebb Budapest belsejébe. A súlypont a 3. hu.e-nél, mivel ott összpontosul a legnagyobb tüzérségi erő. Ezért a 3. hu.e. minél előbb foglalja el a vasutat, függetlenül a jobbszárny mozgásától; majd átkarolja a hadosztály sávjában még védekező állásokat.
A tüzérségi előkészítés 9.50-től 10 óráig tart.
Az egységek tolják minél előbre a megfigyelőpontokat, ahonnan a harcot vezetik.
A parancs alapján egységeink éjjel előretolták a felderítőket, hogy foglyokat ejtsenek, és hogy meghatározzák az ellenség védelmében mutatkozó réseket. Minden felderítőkísérlet kudarcba fulladt az utcai harcokra felkészített épületekből jövő erős géppuskatűz miatt.
10 órakor a 10 perces tüzérségi előkészítés után megkezdődött a támadás, amelynek súlypontja a 3. gd.-lov.e. sávjában volt. 12.30-kor a 3. gd.-lov.e. a vasútig jutott, amelyet a saját sávjában teljes egészében elfoglalt.
A 13. lov.e. balszárnya a 3. gd.-lov.e.-del együtt elfoglalta a vasutat, és a jobbszárny visszavonult északkelet felé, és kapcsolatba lépett a jobb oldalán lévő 9. lov.e.-del.
A 9. lov.e. nem tudott tovább menni, mert a lóversenypálya teljesen nyílt területén volt, amit az ellenség erős tűz alatt tartott a 19. gyaloghadosztály sávjából és a vasúti kereszteződés irányából. A harc 19 óráig tartott, további területnyereségek nélkül, mert az ellenség szívósan berendezkedett a vasúttól nyugatra.
Estére az elért vonal a következő: a jobbszárny (9. lov.e. csoportja) 200 m-re nyugatra az 59. koordinátától, a centrum (13. lov.e.) a lóversenypálya délnyugati sarkánál átjut a parkon keresztül a vasútig, a balszárny a vasúton áll, amelyet annak ellenére tart, hogy az ellenség géppuskákkal és aknavetőkkel hevesen lövi.
Elfoglaltak 20 épületet, ahol az ellenség 25 halottat hagyott hátra (német katonák).
A nap folyamán az ellenség nem használta tüzérségét, valószínűleg lőszerhiány miatt.
17 órakor az ellenséges légierő ejtőernyőkkel mindenféle utánpótlást dobott le a Budapesten bekerített csapatai számára, amelyek legnagyobb része baráti vonalakra esett.
Bármilyen nagyobb méretű átfogó ellenséges ellentámadást megelőzendő, a 7. hadtest létrehozott egy, a Rákos árokban és a vasúti körgyűrűn húzódó ellenállási vonalat, melyet a második vonalbeli egységek tartanak.
Így a 9. lovashadosztály sávjában a reteszállást a 31. gy.e. I. zászlóalja foglalja el. Ugyanakkor a 9. lovashadosztály 6. utász-lovasszázada a reteszállás előtt aknatelepítést végez.
83Veszteségek:
— halottak: 1 tiszt, 15 közlegény,
— sebesültek: 2 altiszt, 24 közlegény.
Hadifoglyok: nem volt.
Az időjárás szép, havazás. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 251-253.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem