67 1945. január 6. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

67
1945. január 6.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
A Budapestért folyó harcok hevessége a helyőrség legkeményebb megterhelése és növekvő nehézségei mellett óráról órára fokozódik.
Miközben az ellenség a nyugati hídfő elleni támadásait kisebb vállalkozásokra korlátozta, koncentrikus támadásokat intézett a keleti hídfő ellen erős tü., pc. és csatarepülőgép-támogatással, helyenként betöréseket ért el, amelyekért harcok folynak.
Kőbányát és Zuglót feladtuk.
A támpontszerű első vonal – a törzsek és a kiszolgáló alakulatok legszigorúbb átfésülése34 ellenére – a súlyos veszteségek miatt naponta vékonyabb lesz.
34 A németek így nevezték azt a kiválogatási folyamatot, amellyel a nem harcoló csapatrészek (például törzsek, híradó- és vonatalakulatok stb.) fizikailag harcképes tagjait gyalogsági feladatok végrehajtására gyűjtötték össze és osztották be utánpótlásként az első vonalban harcoló zászlóaljakba.
Fokozott elg. csata- és bombázórepülőgép-tevékenység bombázással és fedélzeti fegyverek tüzével. Saját légi támogatás nincs. A 12. lgv. e. az alárendelt m. légvédelmi egységekkel a földi harcban eredményesen támogatja a gyalogságot, és lelőtt 15 elg. repülőgépet, ebből 2 DB—3-ast, 12 IL—2-est és 1 LAG-ot.
Az ellátási helyzet, mindenekelőtt lőszer vonatkozásában, rendkívül kritikus. A légi ellátás nem kielégítő.
Megsemmisítettünk: 2 pc.-t pc.ököllel, 1 sztálinorgonát35 és 11 n. pct. á.-t (rádiójelentés).
35 A szovjet BM-sorozatvetők ragadványneve.
HL mikrofilmtár 898/7212922-7212923.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem