53 1945. január 4. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

53
1945. január 4.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A 9. lovashadosztály kiadja a 97/1945. jan. 3-i napiparancsot (1. sz. melléklet).
F. év I. 3-áról 4-ére virradó éjjel az ellenség mindennemű fegyver heves tűzével válaszolt.
Az éjszakai rajtaütések nem hoztak eredményt, mivel az ellenség erős sorozatlövőfegyver-tűzzel visszaverte azokat. 6 órakor a hadosztály újrakezdte a támadást. 8 óráig semmiféle előrenyomulás nem történt, mivel az ellenség nagyon erős tűzzel válaszolt, ami minden mozgást lehetetlenné tett.
7.30-kor az ellenség ellentámadást indított kb. egy német századdal a 3. gd.-lov.e. és a 13. lov.e. sávjában. Az ellentámadást könnyen megállította az arcvonal és a közvetlen irányzású tüzérség tüze. Az ellentámadás visszaverését követően az előrenyomulás nagy nehézségek közepette folytatódott.
15.20-kor új ellentámadás indult egy német zászlóaljjal és 4 nehéz harckocsival. Az ellentámadás meglepetésszerűen indult a lóversenypálya nyugati és északnyugati részén lévő park irányából, súlyos csapást mérve a 9. lov.e. jobbszárnyára.
Ezt megelőzően az ellenség tíz perces tüzérségi és aknavető-tűzelőkészítést hajtott végre. Emiatt a jobbszárny és az arcvonal középső része (9. lov.e., a 3. gy.e. I. zászlóalja és a 13. lov.e.) kb. 500 métert visszavonulni kényszerült.
A páncéltörő tüzérség erős tüzet nyitott, visszavonulásra kényszerítve a harckocsikat, míg az ellenség ott rekedt gyalogságában a 6. lovas-tüzérezred feltartóztató tüze okozott súlyos veszteségeket. 17 órakor az ellentámadást teljesen megállítottuk.
17.40-kor, az egységek átcsoportosítása után, folytatódott a támadás, amely az ellenséget a lóversenypálya nyugati szélére szorította vissza. Az ellenség több mint 30 halottat hagyott hátra.
18 órakor a hadosztály egységei elfoglalták korábbi helyüket és harcérintkezésben maradtak az ellenséggel, amely továbbra is heves tüzérségi tűzzel és aknavetők alkalmazásával válaszolt.
63Az előretolt parancsnokság a rákoskeresztúri vasút és a körvasút kereszteződésénél működik.
A nap folyamán megérkezett a 7. hadtest 27364/1945. jan. 4. parancsa, amelyben az másolatban átküldi az 1. hadsereg 45221/1945. jan. 1. rendkívüli operatív jelentését.
Másolat: 1945. újév napján az 1. román hadsereg csapatai szoros együttműködésben a szovjet egységekkel (a Nagy Szovjetunióval), miután az utolsó védelmi vonalakat megsemmisítették, Sova Nicolae tábornok hadtestével, amelyeknek bátor hadosztályai, Lacatusu Mihail, Antonescu Ilie és Voicu Mihail tábornokok parancsnoksága alatt pillanatnyilag is utcai harcokat folytatnak a magyar főváros központja felé, behatoltak Budapestre.
Ugyanezen a napon Boiteanu Ion tábornok hadteste, miután súlyos harcok árán átjutott az észak-magyarországi hegyvidéken, a Mociulschi és Iordachescu Constantin tábornokok vezetése alatt álló hegyivadászokkal elérte az Ipoly folyót, folytatva a támadást a volt Csehszlovákia területén.
Az 1. hadsereg parancsnoka
Macici Nicolae hadtesttábornok
Veszteségek:
— halottak: 7 közlegény,
— sebesültek: 20 tiszt, 42 közlegény.
Hadifoglyok: 2 magyar és 2 német.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 248-249.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem