48 1945. január 3. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

48
1945. január 3.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A hadosztály egységei 10 órakor változatlan harcrendben folytatják a támadást a budapesti körvasút vonalától nyugati irányba. Az ellenséget elkeseredett harcok árán visszaszorítottuk a budapesti lóversenypálya felé.
15 órakor a lóversenypályától keletre fekvő épületeket elfoglaló ellenség tüze az egységeket megállította; ugyanitt több erős ellenállási fészket képező beásott nehézharckocsit is felfedeztünk.
Az ellenség erős ellenállásával szemben – jelentős tüzérségi támogatással – 16 órakor indult meg a támadás. 17 órakor az ellenség ellenállása megtört, és folytatódott az előrenyomulás a lóversenypálya felé.
60A lóversenypálya előtt gránátokkal folyt a harc.
18 órakor az egymással szorosan együttműködő egységek behatoltak a lóversenypályára, és az első fázisban a pálya közepéig jutottak, amikor a lóversenypálya nyugati széléről és a tribün felől érkező tűz megállította őket.
Annak ellenére, hogy az állások egyre erősebbek, egységeink folytatják az előrenyomulást a lóversenypályától nyugatra lévő vasút irányába.
F. év I. 3-án a lóversenypálya elfoglalásáért folytatott harcokban különösen kitűntek: a 3. gd.-lov.e. Podhorschi Vasile alezredes parancsnoksága alatt, a 3. gd.-lov.e. I. osztálya Cretulescu Ion őrnagy parancsnoksága alatt, a 3. gd.-lov.e. 1. lovasszázada Ivancenco Iuri tartalékos alhadnagy parancsnoksága alatt, a 6. lovas-tüzérezred Neferu Dumitru ezredes parancsnoksága alatt és a 9. lovashadosztály vezérkari főnöke, Davidescu Ion alezredes a frontvonalban véghezvitt személyes cselekedetei miatt.
Veszteségek:
— halottak: 2 közlegény,
— sebesültek: 2 altiszt, 19 közlegény.
Zsákmány: egy német nehéz légvédelmi ágyú.
Az időjárás szép, fagy. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 247.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem