46 1945. január 3. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

46
1945. január 3.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 2/3-ára virradó éjjel a hadtest parancsa úgy szólt, hogy folytassák a csapatmozdulatokat Budapest belseje felé.
A hadosztály támadást indított és jelentős felderítőerőket küldött ki az egész sávban. Csapatainkat mindenütt erős tűzzel fogadták, így a nap folyamán a jan. 2-án elfoglalt vonalon maradtak, harcérintkezésben az ellenséggel, azon elhatározással, hogy másnap újrakezdik a támadást.
A jan. 2/3-ra virradó éjszaka az ellenséges szállítógépek Budapest belsejében bekerített csapatokat vettek fel és szállítottak el.
Reggel 10 órakor a 7. hadtest által kiadott 84. harcparancsnak megfelelően, a tüzérségi előkészítés után folytatódott az előrenyomulás Budapest utcáin (a 115. harcparancs mellékelve). Az előrenyomulás nehéz, minden házért és falért harc folyik. Különösen a Michailescu ezredes csoportosításának jobb oldalán lévő laktanya áll ellen.
A szövetséges légierő, nem ismervén pontosan csapataink helyzetét, 11 óra körül 500 méterre a 95. gy.e. első vonalának háta mögött erősen bombázott, és veszteségeket okozott. Érezhető a gyalogság és a légierő közötti jelzésrendszer hiánya.
18 óráig a hadosztálynak sikerült elfoglalni a 2081-es négyzetet, a sportpálya északkeleti sarkától 500 méterre északra eső pontot (Budapest térképe, lépték: 1:25000) és az ebben a vonalban lévő facsoport nyugati részén lévő utat.
Az ellenség sorozatlövő fegyverekkel, aknavetőkkel és tüzérségi tűzzel hevesen és folyamatosan lőtte támadó csapatainkat. 18.30 körül az ellenség gyalogsággal és 5 harckocsival ellentámadást indít Michailescu ezredes csoportosítása közepén, melyet csapataink visszavernek. Egy harckocsi megsemmisült és kettő megrongálódott.
Csapataink e napon foglyul ejtettek, illetve zsákmányoltak:
— 40 magyar hadifoglyot a 36., 6. és 10. gy.e.-ből,
— 40 vasúti kocsit,
— 20 villamost,
— 2 légvédelmi ágyút,
— 5 megsemmisült harckocsit,
— 1 csapágygyárat és különböző alkatrészeket,
— több tönkrement gépkocsit,
— nagy mennyiségű lőszert.
Hősies cselekedeteikkel kitűntek a mai napon:
— Frize Barbu százados, aki megrohamozott egy erősen megerődített házcsoportot,
— Diaconu Ion százados, aki a 95. gy.e. tartalékával határozottan beavatkozott az ellenség ellentámadásakor.
Részlet a I. 1-i harcokra vonatkozó vezérkari haditudósításból, amely I. 2-án este hangzott el 59a rádióban: „A csatatéren tanúsított hősiességükkel különösen Mihailescu Stefan ezredes, Baiatu Grigore őrnagy és Manta Savu hadnagy, valamennyien a 95. gy.e. tagjai, tűntek ki.”
F. év I. 3-áról 4-ére virradó éjszakára a parancs az, hogy a csapatok pihenjenek, hogy jan. 4-én hajnali 6 órakor újrakezdjék a támadást Budapest szíve felé.
Saját veszteségek:
— halottak: 6 közlegény,
— sebesültek: 35 közlegény.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 3-4.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem