44 1945. január 3. Az SS IX. fegyveres hadtestének31 napi jelentése a Balck-seregcsoportnak.

Teljes szövegű keresés

44
1945. január 3.
Az SS IX. fegyveres hadtestének31 napi jelentése a Balck-seregcsoportnak.
31 A Waffen-SS alakulatai megnevezésében elkülönítette a birodalmi és népi németekből, valamint a germán fajúnak nyilvánított európai népek (pl. hollandok, svédek, finnek) tagjaiból felállított egységeket és parancsnokságokat az emberhiány pótlására kényszerűségből átvett egyéb nációk (pl. bosnyákok, lettek vagy éppen magyarok) képviselőiből szervezett csapatoktól. Az utóbbi kategória a besorolt státusz jeleként az SS valamilyen egysége volt (… der SS), s nem SS-egység. Erre a látszólag értelmetlen különbségre ideológiai okokból az SS-nél kínosan ügyeltek, bár itt is több variáció volt használatban. A Wehrmacht ezzel alig törődött, így annak irataiban igencsak kusza megjelölések láttak napvilágot. Jelen esetben természetesen ugyanarról a hadtestről van szó.
SS IX. fegyveres hdt.pság.
1945. 01. 03. 19 óra 40
NAPI JELENTÉS 01. 03.
A Budapestért folyó csata nem csökkenő hevességgel zajlik. A Ny-i hídfő É-i és D-i szakaszára irányuló súlyos támadások délen a főell. v. visszavételét kényszerítették ki. A 300-as magaslat az É-i arcvonalszakaszon a nap folyamán hétszer cserélt gazdát. Az újonnan ide vezényelt erőkkel és harckocsi-támogatással [indított] tömeges, összefogott ellenséges támadások a Kispest—Pestújhely vonalon mély betöréseket értek el, amelyek körül ez idő tájt harcok folynak. A repülőtér 18.00 óra óta elg. tűz alatt áll. Ellenintézkedések foganatosítva. A 22. SS-lov.ho. visszavétele emiatt szükséges. Saját és elg. veszteségek az egész arcvonalon súlyosak.
A repülőtér leszállásra egyelőre nem alkalmas. Ellátás csupán ledobás által lehetséges. Mint I. 2-án, erős elg. csatarepülőgép-tevékenység. Saját vadászvédelem nincs. A 12. lgv. e. 3 repülőgépet lelőtt. Megsemmisítettünk: 3 T—34-et páncélököllel, 1 gy. lög-et, 13 gpu.-t, 8 pct. á.-t, 11 gpi.-t, 1 tgk.-t, 1 lősz. járművet.
(Tgb.Nr.Ia 17/45 geh.)
Schaper I.a
HL 13. páncéloshadosztály iratai 3. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem