35 1945. január 2. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

35
1945. január 2.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az elhárító csata Budapestért óráról órára hevesebbé válik. Erős tü.-gel, páncélosokkal és bombázó repülőgépekkel támogatott ezrednyi erejű elg. támadásokat ellenlökésekkel elkeseredett közelharcban hárítottunk el. A nyugati hídfő előtt az elg. összpontosított támadásokat vezetett abból a célból, hogy északon és délen betörjön. A késő délutáni órákban a régi főell. v. ismét saját kézbe került. A súlypont továbbra is Kispest, Sashalom és Rákospalota térségében. Ott súlyos harcok folynak. Megsemmisítettünk 5 páncélost, 2 löveget, 5 pct. á.-t, 2 n. gpu.-t és 3 lősz. tgk.-t; zsákmányoltunk 12 gpu.-t és 1 pct. á.-t.
Az utánpótlást szállító hajó, amely XII. 31-én este Budapest irányába indult el, közvetlenül Tahitótfalutól D-re zátonyra futott, végérvényesen megfeneklett, és mivel a vízállás a Duna nyugati ágában továbbra is alacsony, a zátonyról nem lehet elmozdítani. A hajó kirakodására és a rakomány elrejtésére parancs ment.
HL mikrofilmtár 898/7212880.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem