33 1945. január 1. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

33
1945. január 1.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
1944. december 31. és 1945. január 1. éjszakáján csapataink a következő vonalon vannak: Forrosi domb (kizárva) – 400 méterre Határitól[!] Ny-ra – a Rákoskeresztúr nyugati sarkán lévő erdő nyugati szélén a következő felállásban: 3 ezred az első vonalban, a 9. lov.e. a 31. gy.e. I. zászlóaljával megerősítve a jobb oldalon, a 13. lov.e. középen (az úttól északra), a 3. gd.-lov.e. bal oldalt (az úttól délre). (Vázlat – 1. sz. melléklet.)
A 7. hadtest parancsnoka által kiadott harcparancsnak megfelelően a hadosztály az 1944. XII. 31/1945. I. 1-i éjszaka folytatja a harcot. Az ellenség erőteljesen védekezik, mindennemű fegyvert bevetve. Egységeinknek meg kellett állniuk az ellenség nagy tűzereje miatt. A hátralévő időben csak járőrtevékenység folyt. 11 órakor a vonal minden egysége ismét támadásba lendül.
Az előrenyomulás csak 12.30-kor indult meg, amikor az ellenség kezdett megtörni csapataink nyomása alatt. A csapatok mozgása az ellenség egyre gyengülő ellenállásába ütközve az út mentén folytatódik. 16.30-kor az egységek elérik a Kőbányától északra lévő első fedezékeket, ahol ismét erős tűz fogadta őket.
Az ezredek átcsoportosítását követően a csapatmozgások folytatódnak, és 18 órakor az első alakulatok elérik az úton lévő 120-as magassági pontot.
Az előrenyomulás nyugati irányba folytatódik, azonban egységeinket olyan erős tűz fogadja az arcvonal teljes hosszában, ami arra kényszeríti őket, hogy kis különítményekre tagolva harcoljanak, és a harc így folyt egész éjjel.
52Veszteségek:
— halottak: 1 altiszt, 5 közlegény,
— sebesültek: 24 közlegény.
Hadifoglyok: 31 magyar.
Időjárás: szép idő, fagy. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 245.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem