30 1945. január 1. A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Teljes szövegű keresés

30
1945. január 1.
A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.
NAPI JELENTÉS
Pesti hídfő
1. pc.ho.: A ho. arcvonalán harccselekmény nem volt.
12. ho.: XII. 30-án előretört elg.-et ellentámadással Mátyásföld Vmü-ig visszavetették. A 66. né. gr.e. arcvonalán az elg. szintén betört, melyet ellentád.-sal szintén sikerült visszanyomni. A bal szomszédnál lévő elg. nyomás, mely Rákosfalva, Sashalom közötti vasútvonalra terjedt ki, a balszárny visszavételét tette szükségessé. XII. 31-én a mátyásföldi rep.térre betört kisebb erőket ellentád.-sal visszavetették. Benyomás: elg. Budapest elfoglalására irányuló tád.-ait fokozni fogja.
10. ho.: Nádastó v.v.á. irányában indított elg. tád. a védőket a Nádastó v.v.á. vonalába visszaszorította. A zlj. jobbszárnyán folyó elg. tád.-ról részletek még nem ismeretesek. Az arcvonal egyéb részén erős av. és tü. tűz.
Sodró ezds. mű. csop.-ja: A 13. pc.ho. balszárnyának visszaszorítása következtében a Feldherrnhalle ho. jobbszárnyát Rákospalota, Palotaújfalu és Pestújhely városszegély vonalára vette vissza. Ezen arcvonalon folyó harcokról bővebb részletek nem ismeretesek.
Billnitzer-csop.: XII. 30-án Rákoskeresztúrtól É-ra a 24. rotü.oszt. arcvonalán az elg. betört. Bakó Barnabás őrgy. oszt.pk. személyesen vezetett ellentád.-a következtében 50a főellenállási vonalat az eredeti helyére igazította vissza. Az elg. vesztesége halottakban és sebesültekben igen nagy. Egy orosz őrgy. elfogatása előtt öngyilkos lett.
Főellenállási vonal: Csepel-szigettől, Rákosliget írástól DNy 1 km-re lévő hárp.-ig változatlan, innen ÉNy 3 km-re Sashalom „m” betűjétől D-re lévő v.v.m., tovább DNy-ra a vasút mentén a Pestújhelyre vezető villamos vasútig, majd a villamos vasút mentén Pestújhely „P” betűjéig, majd tovább Pestújhely, Palotaújfalu, Rákospalota szegélyén a 115 magp.-ig, innen tovább változatlan.
Budai hídfőben az elg. folytatta előrelátó kísérleteit, azonban a szívós védelem mindenütt akadályozta előrejutását. Budapesti őrzlj. ellentád.-sal Lágymányos írás „L” betűje és a vasúti öszszekötő híd vonalára javította meg állásait. A nap folyamán igen erős av., tü. és sv.tűz feküdt a városon. Lakosság vesztesége és az anyagi kár nagy. Ehhez hozzájárul az elg. erős rep. tevékenysége. Ennek során a támadó repülőgépek bombázták és fedélzeti fegyvereikből tüzeltek a lakosságra.
Kapják: Főv. hdm. oszt., Főv. agi oszt., 1. pc.ho., 12. hop., 10. hop., Billnitzer-csop., Sodró ezds. csop., I.b., I.c., tp., htr.pk.
Törzsszállás, 45. I. 1-én
A hdt.pk. rendeletéből: Kovács vk. szds. s. k. I.a ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 920/I.hdt.I.a.
Egykorú hiteles másolat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem