201 1945. február 1. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

201
1945. február 1.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
II. 1-je folyamán újból feléledt a támadó tevékenység valamennyi szakasz előtt, súllyal a nyugati és a déli arcvonalon. A zlj.erővel és páncélostámogatással indított támadások kiváltképp a Sas-hegytől DK-re vezettek betörésekhez, amelyekért részben még elkeseredett harc folyik. Az ellenséges és saját veszteségek jelentősek. Az ezáltal keletkezett rések betömhetetlenek. Feltűnően heves a tü., av. és pct.á.-tűz a nyugati arcvonalon és a város területén, jelentős a foszforgránátok alkalmazása. A Duna jegén keresztül fürkésző két elg. felderítő járőrt megsemmisítettünk.
Az ellátási helyzet elviselhetetlen. Az „étlap” a következő 5 napra naponként és fejenként: 5 gramm zsiradék, 1 szelet kenyér és lóhús. Az ellátás növelése a csapatok harcképességének megóvása érdekében elengedhetetlen.
A csapatok eltetvesedése fokozódik, mindenekelőtt a sötét barlangokban a legszűkebben öszszezsúfolt sebesülteknél. Már 6 kiütésestífusz-eset van. Megsemmisítettünk vagy zsákmányoltunk: 1 páncélost, 3 pct. á.-t, 6 gpu.-t.
HL mikrofilmtár 898/7213150-7213151.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem