190 1945. január 28. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

190
1945. január 28.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
Titkos parancsnoki ügy
KIEGÉSZÍTÉS az 1945. 1. 28-i napi jelentéshez
A IX. SS-hgy.hdt. rádiótáviratának szó szerinti ismétlése
Az ellenség páncélosok és csatarepülőgépek támogatásával nem csökkenő hevességgel ma is támadta állásainkat az északi és a nyugati arcvonalon, kiváltképp a Kis-Sváb-hegytől K-re. Miközben északon és nyugaton elhárítottuk a támadásokat és felszámoltuk a betöréseket, az ellenségnek a legsúlyosabb épületharcokban lépésről lépésre sikerült az eddigi betörési pontokat a Vérmező nyugati és délnyugati pereméig kiszélesíteni. Súlyosak a veszteségeink. Az utolsó m. tartalékokkal ellenintézkedéseket tettünk a leszűkítésére. Az északi arcvonalra nehezedő nyomás és a betöréseknek a Vérmező nyugati pereméig való kibővítése a nyugati arcvonal visszavételét I. 28/29-én a Szenve-hegy77 magasságáig teszi szükségessé.
77 Helyesen Szemlő-hegy.
A Margitszigeten egy észak-déli irányú szd.erejű ellenséges támadást visszavertünk. Egy betörést a sziget keleti partján reteszeltünk el. A nap folyamán erős ellenséges csatarepülőgép-tevékenység bombázással és fedélzeti fegyverek tüzével. Egy ellenséges (U.2.) repülőgépet lelőttünk. Megsemmisítettünk 1 T—34-est, 7 pct. á.-t.
1945. I. 29. 09.20
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 318/45. g. Kdos. II. Ang.
HL mikrofilmtár 898/7213114.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem