185 1945. január 27. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

185
1945. január 27.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A hadinaplónak
KIEGÉSZÍTÉS az 45. 1. 27-i napi jelentéshez
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség az északi és a nyugati arcvonalon a nap folyamán fokozta tömeges tü. és av.tűzzel, valamint erős csatarepülőgép-bevetéssel támogatott támadásai hevességét. A pc.-okkal támogatott ellenségnek gy. erők beékelődése révén sikerült az előző napi mély betörési szakaszt Rezmálnál[?] és a Kis-Sváb-hegytől K-re jelentősen kiszélesítenie. Az utolsó feloszlatott vonatalakulatok, híradósok és a törzsek írnokainak bevetésével igen súlyos, elkeseredett küzdelemben sikerült megakadályozni a nyomasztó gy. és anyagi fölényben lévő ellenség áttörését, és felépíteni egy vékony reteszállást.
A Kis-Sváb-hegytől K-re lévő betörési pontok már a Vérmezőtől 150 m-re keletre vannak. A helyzet ott a legkomolyabb jelleget öltötte. A IX. SS-hgy.hdt. nem lesz abban a helyzetben, hogy a bevetett erőkkel egy, a Vérmezőn keresztül a Dunához tartó erős ellenséges lökést feltartóztasson.
A védekező erők kettévágásának megakadályozására 28/29-én éjszaka szükséges lesz az északi arcvonal visszavonása egy erősen lerövidített főell. v.-ra. A pctt. részek bevetése az épület- és utcai harcban csak feltételesen lehetséges. A járművezetők és pc.gránátosok a járművekről leszállva harcolnak.
Veszteségeink a legsúlyosabbak. A sebesültek száma meghaladta a harcolókét. A Vérmező elveszítése esetén, amely a teherszállító vitorlázók utolsó leszállási lehetőségét jelenti, az ellátási helyzet ijesztővé válik. A sebesültek sorsa megrendítő. A katlanban jelenleg a legszűkebb területre összezsúfolva, minden elégséges ellátás nélkül mintegy 34 000 német és magyar katona van, közöttük 10 000-nél több német sebesült, továbbá 300 000-nél több magyar állampolgár.
A nap folyamán gyakran észleltünk német vadászokat eredeti német felségjelzéssel. Két ellenséges repülőgépet lelőttünk.
Megsemmisítettünk: 1 páncélost, 1 lgv. á.-t, 4 pct. á.-t, 1 vontatót, 3 löveget, 2 gpu.-t és 1 pct. puskát.
1945. 1. 28.
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 306/45 g.Kdos.IV.Ang.
HL mikrofilmtár 898/7213102.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem