182 1945. január 27. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

132182
1945. január 27.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
JELENTÉS 22 óra 25 perc
Az ellenség feltehetően újonnan idevezényelt pc. és gy. erőkkel megerősödve ismételten támadta a hídfő északi és nyugati arcvonalát. Miközben északon általában tartani tudtuk az arcvonalat, addig nyugaton az ellenség két mély betörést ért el, amelyek a Kis-Sváb-hegy és a Rókus-hegy elvesztéséhez vezettek.
Egész nap nehéz, súlyos saját veszteséggel járó váltakozó hevességű harcok voltak. Az ellenség a Vérmezőtől Ny-ra áll, és szándéka kétségtelenül a hídfő kettészakítása, hogy az északi rész védőrségét összpontosított támadással mielőbb megsemmisíthesse.
A 13 pc.ho. utolsó mozgatható részeit és az arcvonalszakasz-tartalékokat vetettük harcba. A helyzet igen komoly.
Egy híd építésének előkészületeit figyeltük meg az óbudai sziget déli részéről a Margitsziget északi csücske felé, úgyszintén csoportosításokat és támadási előkészületeket a keleti szakasz közepén a Dunánál.
Az éjszaka és a holnapi nap folyamán az ellenség további támadásaival kell számolni az újonnan idevezényelt páncéloskötelékek alkalmazásával. Mivel tartalékokkal már nem rendelkezünk, a harcosok naponkénti nagy létszámú kiesése miatt további területveszteséggel kell számolni.
Megsemmisítettünk: 1 15,2 cm-es löveget, 3 gpu.fészket, 4 pct. á.-t, 1 lőszerlerakat lángol.
HL mikrofilmtár 898/7213092-7213093.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem