180 1945. január 26. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

130180
1945. január 26.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az éj folyamán az I. hdt.pság. riadóztatta a Szabados csop.-ot a súlyos harcokban levő I. egyetemi rohamzászlóalj leváltására. A váltást még hajnalban végre kell hajtani.
Ez a parancs az elg. igen erős nyomása miatt oda módosult, hogy a Szabados csop. egyes részei megerősítésül kerülnek beosztásra, míg a hdt.pság. a váltásra újabb erőket indít az I. egy. ro.zlj.-hoz.
Az éj folyamán az elg. az arcvonal Ny részén a Vérmező és Városmajor irányában kisebb betörést ért el. Az elg.-et sajátjaink Csaba u., Bíró u., Szamos vonalában megállították.
Éjjel és hajnalban elg. betörés volt Rókushegyen is az I. egy. ro.zlj.-nál. A Szabados csop. részei reggel ide ellentámadásra indultak. Itt a nap folyamán a helyzet tisztázódott, de elg. az esti órákban újabb próbálkozásokat indított.
Nagy volt az elg. nyomása a Margitszigeten is. Jelentés onnét még nem érkezett.
A nap folyamán a ho.-ok sűrű járőrözéssel tartották egymással az ök.-t.
18h-kor a hop.-nál csapatparancsnoki értekezlet volt, melyen a hop., az I.a vez. és az agi. oszt.vezető ismertette a ho. helyzetét és a legújabb eseményeket. Hop. felszólította a csapatparancsnokokat a végsőkig való helytállásra az elöljárók pcs.-ai szerint, mert az igazi nehéz napok csak ezután következnek. Az elöljárók vállaljanak közösséget alárendeltjeikkel a szenvedésekben is.
Az esti órákban az elg. tevékenysége mindenütt megélénkült, eredményeket azonban nem ért el. A hófúvás minden tevékenységet megnehezített.
Orosz propagandaadás volt a pesti oldalról. A házak közt visszaverődő hang miatt tisztán nem hallható.
II. Sűrű hóesés. Éjjel hózivatar. Az utak az eltakarítatlan hó és a hófúvások, valamint a romok miatt gyalog is nehezen járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem