177 1945. január 24. Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsn…

Teljes szövegű keresés

177
1945. január 24.
Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsnoksága és az SS Vezetési Főhivatala számára.
SS IX. fegyveres hdt.pság.
1945. 01. 24. 23 óra 45
 
Rádiótávirat
1. 6. hds.pság.-nak
2. Reichsführer-SS tábori parancsnokságának
3. Az SS Vezetési Főhivatalának, Berlin-Wilmersdorf
NAPI JELENTÉS 01. 24.
Egy hónapja dühöng a csata Budapestért!
Csapataink rendkívüli módon teljesítenek a tüzérség, a gy. n.fegyverek, valamint a légierő terén túlerőben lévő ellenséggel szemben. Különösen az elkerülhetetlen, tömegtűzzel kierőszakolt betörések elleni számtalan ellenlökés kerül a legsúlyosabb áldozatokba. Mára 11 000 német harcos védelmez ugyanennyi sebesült német bajtársat.
A tegnapi betöréseket éjszaka nagyrészt fel tudtuk számolni. A mai napon az ellenség szd.-, illetve zlj.erejű támadásait nyugaton és északon hallatlan szívóssággal vezette. Minden méterért megküzdünk. Ez idő szerint a harcok a Vérhalom és a Kis-Sváb-hegy környéki betörések körül folynak.
A 13. pc.ho. hcsop.-ját I. 24/25-én a déli szakaszon a Sas-hegy és a Duna között vetettük be. Rendelkezésre álló erőkkel a 8. SS-lov.ho.-t kell megerősíteni, különben ott az arcvonal nem tartható.
129„Szerencsejáték” többé nem lehetséges.
A keleti hídfő kiürítése után – és mivel a sebesültek száma túllépte a 10 000-et – az elhelyezési kérdés és az ellátás a lehető legtragikusabb. A felmentés után a sebesültek gyors elszállítására vonatkozó előkészületek elengedhetetlenek, mivel a saját tgk.-kapacitás tü. találatok és a bombázás következtében nagyrészt megsemmisült.
Az egy hónapos harc alatt megsemmisítettünk:
— 64 repülőgépet,
— 71 páncélost, ebből 11-et zsákmányoltunk, ill. harcképtelenné tettünk,
— 194 gpu.-t, 143 pct. á.-t,
— 12 löveget,
— 6 lángszórót.
(Tgb. Nr. I.a 187/45 geh.)
Schaper vk. őrnagy I.a
HL 13. páncéloshadosztály iratai 54. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem