175 1945. január 23. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

175
1945. január 23.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Nagyobb harccselekményekre a nap folyamán nem került sor.
Elg. repülőtevékenység a nap folyamán fokozódott.
A szakadatlan géppuskázás az utcára való kijutást lehetetlenné tette. A csak pár percig tartó szünetekben av. és tü. tűz zúdult a városra. Mindez igen nagy veszteségeket okozott emberben és anyagban.
A Hungarista Párt fegyveres nemzetszolgálatának75 tagjai az I. hdt.pság. alárendeltségébe kerültek. 23-ával a Párt részére megszűnik minden igazoltatás, elhelyezési és ellátási kérdésekbe való önkényes beavatkozás. A pártmegbízott a Budapesten lévő hungaristákból felállítja a F.N.SZ. őrzlj.-at. Csak a honvédségi rendfokozatok érvényesek.
75 A Nyilaskeresztes Párt 1944. november 25. után német mintára (SA) létrehozott „világnézeti karhatalma”, amely a párt egyik félkatonai szervezete volt. Tevékenységét időlegesen – a számos visszaélés és túlkapás miatt – maga a nyilas hatalom függesztette fel 1945. január 17-én. Lásd Lexikon 108. old.
128A Hungarista Párt felelős vezetői az eddig bejelentett túlkapásokat letörték és a felderített terrorcselekményeket megtorolták. Aki a F.N.SZ. tagjai közül nem akar harcolni, azt karhatalmi szolgálatra sem szabad beosztásban hagyni, hanem fegyverét leadva köteles munkásalakulatba belépni.
(215/10. gy.ho. I.a 45. I. 23. szám alatt naplómellékletként csatolva.)
A D felszabadító német támadó csop. Ráckeresztúr—Ercsi É-ot elérte.
Szendrey szds., 18. gy.e. I. sgt. aknatalálat következtében meghalt.
II. Derült, hideg idő. Utak nappal a légi tevékenység miatt nem járhatók. A sok rom miatt a közlekedés nehézkes. A járművek nagy része a bombázás és av.tűz miatt elpusztult.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem