168 1945. január 21. A Dörner-rohamcsoportosítás parancsnoka a „Glückspiel” (Szerencsejáték)-vállalkozás végrehajtási utasításáho…

Teljes szövegű keresés

168
1945. január 21.
A Dörner-rohamcsoportosítás parancsnoka a „Glückspiel” (Szerencsejáték)-vállalkozás végrehajtási utasításához kiegészítéseket tesz.
Dörner-rohamcsoportosítás
Háp., 1945. január 21. 6.00 óra
 
Abt. I.a Nr. 44/45 titkos
KIEGÉSZÍTÉSEK a 9. sz. harccsoportparancshoz
(Támadási előkészület)
A 3. ponthoz:
1.) A Dörner-rohamcsoportosítás hadrendje
a) Kündiger-harccsoport
b) Wolff-harccsoport
c) Schöning-féle páncélozott csoport
d) 2 lgv. tü.-osztag
2.) Erők
a) A Kündiger-harccsoport a 271. népi gr.ho. megmaradt részeivel, a 66 pcgr.e. gyalogságával Hasenbein szds. vezetése alatt a Reinhard-szd.-dal, a 8. SS-lov.ho. egy u.szakaszával, valamint magyar rolög.-ekkel.
b) A Wolff-harccsoport a FHH pcgr.e. részeivel, valamint a ho. saját utászaival és 3 rolög.-gel.
c) Schöning-féle páncélozott csoport a 66. pcgr.e. pctt. részeivel, a Mittasch-féle pc.csop.-tal és a Grün-féle pctt. csop.-tal.
d) A lgv. tü.-osztagok a 573. nehéz lgv. tü.o. részeivel.
3.) Készenléti állások
A Dörner-rohamcsoportosítás gy. és u.erőivel D-i és DNy-i irányú támadásra készül fel. A készenléti állás külső határa a főell. v. A harccsoportok közötti határ a vasútvonal (Wolffhoz).
Súlypontok: a Kündiger-harccsoport számára: Budaörsi út, a Wolff-harccsoport számára: a vasútvonal.
4.) Harcfelderítés
A készenléti állásokból gy. erőkkel az állásban lévő erőkkel összeköttetésben harcfelderítés 125hajtandó végre, hogy a tervezett előretörés során, súllyal a Budaörsi út két oldalán a rohamosztagszerű támadás az első útelágazásig végrehajtható legyen. Nagyon fontos, hogy a gy. részek a páncélozott részek számára utat törjenek.
5.) Támadási célok
A repülőtér és az attól délre elterülő dombvidék megszerzése a légi ellátás érdekében.
6.) Tervezett harctevékenységek
a) A gyalogság a helyzettől és a támadás idejétől függően tüzérségi előkészítéssel vagy anélkül rohamosztagszerűen benyomul az ellenség fő ellenállási övébe, és a páncéltörő-reteszállások megsemmisítése, a harckocsiakadályok eltávolítása és az aknamezők felszedése révén biztosítja a páncélozott csapatok átnyomulását.
b) A páncélozott részek a gyalogság betörése után benyomulnak az ellenséges fő ellenállási öv mélységébe, és a 13. pc. feld.oszt. egyidejű, a budaörsi térség felé való biztosítása mellett birtokukba veszik a repülőteret.
A gy. részek esetében nagyon fontos, hogy az első támadási cél fegyelmezett előrenyomulás során való elérésekor a repülőtértől délre lévő magaslatokat (a Wolff-harccsoport által) és aztán a repülőteret és a délnyugati magaslatokat (a Kündiger-harccsoport révén) szerezzék meg.
c) A tüzérség tűzösszpontosítással és zavarótűzzel a súlypontokon támogatja a támadást.
d) A jobb és a bal szomszéd szárnyaival felzárkózik a rohamcsoportosítás támadásához. Az általános főell. v. előrevonása a temetőnél lévő útelágazás—a Kelenföldi pályaudvartól nyugatra lévő kereszteződés—kelet felé vezető vasútvonal vonalára.
7.) Támadási sávok
A Kündiger-harccsoport és a Wolff-harccsoport a készenléti állások sávhatárainak két oldalán. Kiterjedés mintegy 200 m. A kereszteződés elérése után a Kündiger-harccsoport súllyal a repülőtér felé vezető úton és balszárnyával kapcsolatfelvétel a Wolff-harccsoporttal. A Wolff-harccsoport a szerpentin felé vezető útra támaszkodva és jobb felé kapcsolatfelvétel (Kündiger-harccsoport).
8.) Gépjárműgyűjtő terület: Hegyalja utca[!] (a vasúttól közvetlenül K-re).
9.) Híradó-összeköttetések
A Kündiger-harccsoporthoz: a) közvetlen kábeles kapcsolat, b) rádió rátelepült.
A Wolff-harccsoporthoz: a) közvetlen kábeles kapcsolat, b) rádió rátelepült.
A Schöning-harccsoporthoz: a) Fábiánon keresztül, b) rádió rátelepült.
A lgv. tü.-osztagokhoz: jelentők révén.
10.) Jelentések
A pontos harci létszámokat azonnal jelentsék. Jelentés a harc lefolyásáról vonatkozási pontok alapján (legalább fél óránként).
11.) Dörner-csop. háp.-ja: Budaörsi út 24a.
Dörner SS-Standartenführer
HL 13. páncéloshadosztály iratai 48. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem