159 1945. január 19. Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsn…

Teljes szövegű keresés

159
1945. január 19.
Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsnoksága és az SS Vezetési Főhivatala számára.
SS IX. fegyveres hdtpság. 1945. 01. 19. 21 óra 35
NAPI JELENTÉS 01. 19.
Az ismételt saját ellenlökések ellenére az ellenség tartani tudta magát a Margitsziget északi csücskén, és erősödik. Az erős elg. tü., av. és pct. á. tűz majdnem lehetetlenné teszi a mozgást a szigeten. Ellentámadás alkony óta folyamatban. A keleti parton a Margitsziget déli csücskének magasságában zlj.erőben harckocsikkal együtt elg. megindulási állásokat fedeztünk fel, és leküzdöttük azokat. A nap során számtalan szk. és szd.erejű támadás érte a Ny-i és DNy-i arcvonalat, amelyeket részben ellentámadásokkal visszavertünk.
Egész nap élénk tü. és av.tűz az összes arcvonalszakaszon. Szórványos csatarepülő-tevékenység. Megsemmisítettünk: 3 pct .á-t, 1 lgv. lög.-et, 1 öj. pct.á-t.70
70 A németek a SZU–76 típusú szovjet rohamlöveget önjáró páncéltörő ágyúnak tekintették, mivel a T–70 könnyű harckocsi alvázára szerelt 76,2 mm-es ZISZ–3 hadosztályágyút egy felül és hátul nyitott páncélozott felépítményben helyezték el.
(Tgb.Nr.I.a 146/45 geh.)
Schaper vk. őrnagy I.a
HL 13. páncéloshadosztály iratai 36. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem