157 1945. január 18. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

157
1945. január 18.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az egész éj folyamán folyt a pesti hídfő kiürítése. A romok, az úttorlaszok, a bombatölcsérek által járhatatlanná tett utak miatt a kiürítés csak részben sikerült. A rendelkezésre álló rövid idő, a hidaknak reggel 7h-kor történt robbantása miatt sok anyag jutott az elg. kezére. Több pság. és törzse is a pesti oldalon maradt, melynek oka, hogy a hidak robbantási időpontját nem közölték.
Az Erzsébet híd még az előbbi napokban megsérült. Javítása miatt 3h-ig az átvonás csupán a Lánchídra korlátozódott, amely az odavezető és szinte járhatatlan utak miatt igen nehézkes volt.
A 18/I. zlj. és a 8/III. zlj.-aknak csak egyes részei jutottak át a budai oldalra. A partváltási parancs nem idejében való közlése és a hidak korai robbantása, valamint a robbantás időpontjának nem közlése miatt a 18/I. és 8/III. zlj. a pesti oldalon maradt. Ezt a körülményt hop. 239/10. gy.ho. I.a 45. I. 24. sz. alatt az I. hdt.pság.-nak I. 25-én írásban jelentette. A kivizsgálást hop. folyamatba tette.
A pesti hídfőből kivont ala.-ok új alkalmazási helyükön erődítési munkálatokat végeznek.
A ho. elszállásolási körletében a katonaszökevények és a nem kívánatos elemek felkutatására, a rend biztosítására és az ott elhelyezett ala.-ok megállapítására a hop. az ala.-ok körletében járőrözést rendelt el, egyben kiutalta a járőrözési körleteket (177/10. gy.ho. I.a 45. I. 18.).
179/10. gy.ho. I.a 45. I. 18. szám alatt hop. kiadta a karhatalmi egységek megalakítására vonatkozó parancsát.
Az éj folyamán elg. kb. másfél szd.erőben Margitsziget É-on partra szállt. A Margit fürdő vonalát érte el. Elg. a partraszállást a pesti oldalról hajtotta végre.
A nap folyamán csak szórványos bombázás volt.
II. Kissé felhős, hideg idő. Utak nehezen járhatók. A pesti hídfőben maradt veszteség megállapítás alatt.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem