151 1945. január 17. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

118151
1945. január 17.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
Titkos parancsnoki ügy
A hadinaplónak
KIEGÉSZÍTÉS az 45.1.17-i napi jelentéshez
A IX. SS-hgy.hdt. rádiótávirata
A nagy fölényben lévő, páncélosokkal, a leghevesebb tü. tüzzel és sorozatos csatarepülőgép-bevetéssel támogatott ellenséggel szemben szívós küzdelemben ma még sikerült megtartani a keleti hídfőt. Az Óváros egy része a Ferenc József hídtól É-ra elesett. Nem ritka az az eset, hogy házak földszintjén németek, az I. emeleten oroszok és a II. emeleten ismét németek védekeznek. A front mögött beszivárgott oroszokkal és a garázdálkodó m. kommunistákkal folyik a küzdelem. A szűk utak és a zegzugos utcák, valamint a pincékbe és csatornákba áthelyezett harctevékenység következtében főell. v.-at már nem lehet felvázolni. Páncélozott erők és páncélosok bevetése már nem lehetséges, mivel az utak a bombázás és a házak összeomlása miatt eltorlaszolódtak. A gyalogság nehézfegyverek tűztámogatása nélkül nem látszik alkalmasnak arra, hogy a hídfőt tartani tudja. Az Erzsébet híd veszélyben van.
Az ellenség nyugati hídfőre intézett zlj.erejű támadását elhárítottuk. Az ellenség sikeres betöréseit ellenlökéssel felszámoltuk. A súlypont továbbra is a Sas-hegy déli szakasza.
A hidakon és az odavezető utakon sorozatos ellenséges légitámadások bombázással és fedélzeti fegyverekkel. A 12. lgv. rohame. a körülzárás óta az 50. repülőgépet lőtte le.
Az ellátási helyzet kritikus, azonban szállítóbombák jól célzott, folyamatos ledobásával a mai napon némileg enyhült. A 8000 sebesült elhelyezése a víz és az orvosi ellátás hiánya miatt nagy nehézségekbe ütközik.
1945. 1. 18. 08.45 óra
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 190/45 g.Kdos.II/Ang
HL mikrofilmtár 898/7213010.
Német nyelvű hadinaplórészlet (távirat) fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem