146 1945. január 16. Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsn…

Teljes szövegű keresés

146
1945. január 16.
Az SS IX. fegyveres hadtestének napi jelentése a 6. hadseregparancsnokság, a Reichsführer-SS tábori parancsnoksága éa az SS Vezetési Főhivatala számára.
SS IX. fegyveres hdt.pság.
1945. 01. 16. 22 óra 15
 
Rádiótávirat
1. 6. hds.pság.-nak
2. A Reichsführer-SS tábori parancsnokságnak
3. Az SS Vezetési Főhivatalának, Berlin-Wilmersdorf
NAPI JELENTÉS 01. 16.
Mindkét hídfőt páncélosokkal, tüzérséggel és állandó csatarepülő-bevetésekkel támogatott összpontosított támadások érik. Az Erzsébet körúton a betöréseket nehéz harcok közepette 116felszámoltuk. A Berlin tértől keletre lévő betörési pontok körül és a Dunánál (északi szakasz) heves harcok folynak.
A Ferenc József híd bomba telitalálat miatt elpusztult. A nyugati hídfőben az ellenség támadásának súlypontja ismét a Sas-hegy és az Orbán-hegy. Amíg a Sas-hegynél a betörést bátor ellenlökéssel felszámoltuk, az Orbán-hegytől délre a súlyos elg. elhárító tűzben az ellenlökés elakadt. Nyomasztó elg. anyagi fölény, nálunk nagy lőszer- és üzemanyaghiány. A nyíltan vonuló ellenséges ütegeket nem tudjuk leküzdeni!
Egész nap erősödő elg. csatarepülő-bevetések bombázással és fedélzetifegyver-tűzzel a főell. v.-on és a város területén, kiváltképp a Várhegyen, amit a saját vadászvédelem csak időlegesen zavart. Egész épülettömbök lángolnak, különösen a középületek. A városban a közlekedés nappal lehetetlen.
Lelőttünk 3 elg. repülőgépet. Megsemmisítettünk: 1 T—34-est, 7 pct. á.-t, 1 2 cm-es lgv. löv.-et.
(Tgb. I.a 123/45 geheim)
Schaper vk. őrnagy I.a
HL 13. páncéloshadosztály iratai 32. fólió
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem