136 1945. január 14. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

136
1945. január 14.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A f. év 13/14-i éjszakán előírtaknak megfelelően a támadás 15 perces tüzérségi előkészítés után 9 órakor indul meg a Keleti pályaudvar és a pályaudvartól délnyugatra fekvő terület ellen.
A tüzérségi előkészítés és a páncéltörő ágyúk által a felfedezett állásokra leadott közvetlen irányzású tűz után, 10.40-kor a 9. és 13. lov.e.-ek keleti és északi irányból megrohamozták a Keleti pu.-t, és sikerült nekik a pályudvar peronjára bejutni. Az előrenyomulás folytatódik.
Ugyanekkor Botezatu ezredes csoportosítása kijut a Kerepesi temetőtől északra, és déli irányból tűzzel segíti, valamint a pályaudvartól délnyugatra végrehajtott hadművelettel támogatja a 9. és 13. lov.e. működését; ezen egységek (95. és 94. gy.e.-ek) 11.35-kor elérik a pályaudvar nyugati szélét, a 3. hu.e a 19. gyalogoshadosztály egységeivel együtt nyugat felé halad, hogy a 9. lovashadosztály egységeivel egy vonalba érjenek.
12 órakor minden egység túljutott a pályaudvar nyugati részén, és utcai harcba bocsátkoztak az alábbiak szerint:
— a 9. lovashadosztály egységei (3. gd.-lov.e. a jobb oldalon, a 13. lov.e. középen és a 9. lov.e. a bal oldalon) a Rákos[!] főúton56,
56 A Rákóczi útról van szó.
— Botezatu ezredes csoportosítása a 94. gy.e.-del együtt a 2003., 1999. és 1994. négyzetektől nyugatra fekvő utcákon,
— A 95. gy.e. megkönnyíti a 9. lovashadosztály egységeinek előrenyomulását nyugati irányban.
13 órakor a 7. hadtest elrendeli, hogy a 94. gy.e. – abban a sávban, ahol van – a 19. gy.e. parancsnoksága alá lépjen.
Meghatározzák a 9. lovashadosztály új sávhatárait: északi határ a Rákos utca[!] bezárólag, déli határ a temető északnyugati sarka és a dunai híd bezárva.
13.35-kor Botezatu ezredes csoportja azt a parancsot kapja, hogy hangolja össze a 9. lovashadosztály és a 95. gy.e. egységeinek működését.
A 9. lovashadosztály egy gyalogzászlóaljjal együtt a Rákos út hosszában támad. Egy zászlóalj délen támad a Rákos út és a déli sávhatár közötti utcán.
14 órakor a 3. gd.-lov.e.-et és a 9. lov.e.-et, amelyeket a 95. gy.e. egy zászlóalja követ, a Rákos út háztömbjei felől heves tűz állította meg. A 13. lov.e.-et és a 95. gy.e. egy zászlóalját a Rákos úttól délre eső utcában ugyancsak nagyon jól szervezett tűz állította meg.
11118 óráig az egységeknek nagy nehézségek árán sikerült előrenyomulniuk kb. 300 métert a Keleti pályaudvartól nyugatra.
A Rákos út keleti végén, csakúgy mint a többi utcán, amelyek nyugati irányban húzódnak, barikádokat, szögesdrótot és aknamezőket azonosítottak be, ezek mögött az ellenség páncéltörő ágyúkkal és számos sorozatlövő fegyverrel rendelkezik, melyeket a háztömbökben helyezett el. Ezután az egységek az ellenséggel szoros harcérintkezésben maradtak.
F. év I. 14/15-i éjszaka a 7. hadtest kiadja a 95. harcparancsot, melyben f. év I. 15-én 9 órakor a támadás folytatását írja elő, hogy a Dunáig jussanak. A f. év I. 14/15-i éjszakára és a f. év I. 15-i napra az alábbi tevékenységet rendelik el:
— az egységek egész éjjel szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel,
— abban az esetben, ha az ellenség visszavonul, azonnal üldözzék,
— f. év I. 15-én 9.30-kor újrakezdik a támadást a korábbi sávokban a régi feladattal.
Veszteségek:
— halottak: 8 közlegény,
— sebesültek: 2 tiszt, 25 közlegény.
Hadifoglyok: 38 magyar katona.
Zsákmány: 5 rádió, 50 lámpa, 310 vagon különféle anyaggal és gyári gépekkel.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 263-264.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem