126 1945. január 13. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

126
1945. január 13.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A f. év I. 12/13-i éjszaka Botezatu ezredes csoportosítását, amikor újrakezdte a támadást, hogy a Keleti pu.-t elfoglalja, a pu.-ról és a gumigyár felől különösen heves tűz állította meg.
A 31. gy.e. II. zászlóalja nagyon nehezen halad a Ferenc József laktanya megtisztításával, mivel az ellenség bekerítve is ádázul védekezik. Az ellenség ellenállására való tekintettel elrendelték, hogy minden egyes házra erős tüzérségi tűzösszpontosítást hajtsanak végre, hogy megsemmisítő csapásokat mérjenek, ezt követően a gyalogság és a lovasság megrohamozza az épületeket.
A Pályaudvar és a 2315. négyzet déli oldalán fekvő házakra irányított tüzérségi előkészítés 9.00-tól 9.20-ig tartott.
Botezatu ezredes csoportosítása 9.20-kor kezdi a támadást, 3 zászlóaljjal az első, 1-gyel a második vonalban.
A 9. lovashadosztály egységei megpróbálnak beszivárogni a szemben lévő állások közé, hogy a gumigyártól délre fekvő kis lóversenypályára jussanak.
A 31. gy.e. II. zászlóalja betört a Ferenc József laktanyába, és sikerült 3 pavilont elfoglalnia, a laktanya megtisztítása folyamatban van. 11.25-kor a 31. gy.e. II. zászlóalja számos hadifoglyot ejtve befejezte a Ferenc József laktanya megtisztítását.
A 9. lovashadosztály egységeinek (13. és 9. lov.e.) sikerült elfoglalni a gumigyárat, amelyet megtisztítottak, majd nyugat felé tovább haladtak.
A 3. gd.-lov.e. a 19. gyaloghadosztály egységeivel együtt a vasút északi oldalán nyugati irányban nyomul előre.
Botezatu ezredes csoportosítását megállították a temető északi oldalán.
12.30-kor a következőket rendelik el: a 3. gd.-lov.e. a sávjában tegyen meg mindent az ellenség teljes bekerítésére, hogy minél több hadifoglyot ejtsen, és az ellenség gyenge pontjait keresve, hajtson végre hadmozdulatot a pu. nyugati oldalán.
10513.20-kor erős tüzérségi támogatással megkezdődik a pályaudvar elleni hadművelet.
Botezatu ezredes csoportosítása egy zászlóaljjal nyugati irányból és két zászlóaljjal délnyugati irányból támadja a pályaudvart. A 13. és 9. lov.e.-ek nyugati irányban haladnak. Erős tűz fogadja őket a pályaudvar felől.
A 3. gd.-lov.e. a 19. gyaloghadosztállyal együtt eléri a 2017. négyzet sarkát. A 31. gy.e. I. zászlóalja követi a 9. lovashadosztály egységeit. A 31. gy.e. II. zászlóalja 360 hadifoglyot ejtett a Ferenc József laktanyában.
Estig a helyzet változatlan maradt.
Az ellenség ádázul védekezik a Keleti pályaudvaron és ettől délre és délnyugatra. 19 órakor a hadművelet keretében a pályaudvar elleni támadás folytatását rendelik el. A 23 óráig tartó esti támadás sem hozott eredményt, mert az ellenség jól megerődített, s nagyon heves tűzzel válaszolt.
Megérkezik a 7. hadtest 95. harcparancsa, amely f. év I. 14-én 9 órától a támadás újrakezdését rendeli el, hogy bármi áron, de a Keleti pályaudvart foglalják el.
A 31. gy.e. kiválik Antonescu tábornok csoportosításából (9. lovashadosztály) és a 2. gyaloghadosztály parancsnoksága alá kerül. Tekintettel a 9. lovashadosztály egységei által elért helyzetre és a 7. hadtest harcparancsára, a hadosztály a 34. rendkívüli harcparancsában az alábbiakat rendeli el:
— Botezatu ezredes csoportosítása minden eszközt bevetve támad, hogy elfoglalja a Keleti pályaudvart, és az előző esti hadmozdulatot alkalmazva, minél előbb érje el a Keleti pu.—Városi park[!] vonalat.
— A hadosztály egységei (a 3. gd.-lov.e., a 9. és 13. lov.e.) a vasút mentén nyugati irányba támadnak, hogy elfoglalják a Keleti pu. nyugati oldalát, a 3. gd.-lov.e.-del észak felől manővert hajtva végre.
— A tüzérség álljon készen, hogy erős tüzérségi tűzösszpontosítást hajtson végre a pályaudvarra és a később meghatározandó célpontokra.
— A támadás az ezredparancsnokok kérése szerinti tüzérségi előkészítés után 9 órakor kezdődik.
A meghatározott célt elérve, az egységek folytatják a támadást nyugat felé a Dunáig.
Veszteségek:
— halottak: 1 altiszt, 11 közlegény,
— sebesültek: 4 tiszt, 3 altiszt, 93 közlegény.
Zsákmány: számos tüzérségi fegyver, egy katonai rádióadó, egy gumigyár – leltár felvétele folyamatban.
Hadifoglyok: 497 magyar közlegény.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 261-263.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem